Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да увеличи инвестициите си в европейския сектор на отбраната, като вложи още 6 млрд. евро в него. Това заяви президентката на ЕИБ Надя Калвиньо пред Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред сферите, в които финансовата институция вече инвестира, са производството на дронове и сателити, както и технологични решения за подобряване на киберсигурността.

"Ние сме планирали 8 милиарда евро за инвестиции в тази област, от които са вложени само 2 милиарда", обясни Калвиньо.

Шефката на ЕИБ допълва, че банката е сформирала специален екип от експерти, отговарящи за инвестирането на оставащите 6 млрд. евро.

"Работим активно с европейския индустриален сектор, така че може да се очаква, че през втората половина на годината ще бъдат разработени редица проекти", допълни тя. 

Надя Калвиньо акцентира върху проекти, свързани с подобряване на граничната сигурност, операции по разминиране и изграждане и поддръжка на военни болници. 

Страните от евросъюза са акционери в Европейската инвестиционна банка. 

Сред проектите в сектора на отбраната, които ЕИБ е подкрепила финансово досега, е и изграждането на сателити, които ще бъдат използвани за наблюдение от Полша. Банката е финансирала и германски производител на дронове. Тя обаче се въздържа от подкрепата на производство на боеприпаси, отбелязва Ройтерс.

Неотдавна Европейската инвестиционна банка промени правилата, по които осъществява инвестиционната си политика. Новите условия ѝ позволяват да отпуска кредити на компании от сектора на отбраната и правенето на индиректна инвестиция в тях.

Планът на ЕИБ подчертава нарастващата готовност на Европа да предостави повече средства на компаниите от сектора на отбраната в условията на руска военна инвазия в Украйна. Това става на фона на промяна на настроенията в редица европейски страни, които вече не са толкова убедени, че са защитени от агресия и могат да разчитат на САЩ, ако бъдат нападнати, коментират анализатори.

Тим Лоренсън от Международния институт за стратегически изследвания обръща внимание, че решението на ЕИБ има символичен характер и е важно по-скоро като пример за други банки. То отправя послание към тях, че е "приемливо" да подкрепят финансово компаниите от сектора на отбраната, казва експертът.

"Всеки европейски танк е съставен от хиляди части. Те се произвеждат от стотици малки подизпълнители в цяла Европа. Банковите кредити са от основно значение за тези компании", посочва Лоренсън.

Експертът подчертава, че 8-те милиарда евро, предвидени от ЕИБ за инвестиции в отбранителния сектор, са малка сума в сравнение с европейския бюджет за отбрана, който е в размер на 476 милиарда долара за 2024 година. Още по-мащабен е бюджетът за отбрана на САЩ - 968 млрд. долара, посочва Лоренсън, цитиран от БТА.