Коронавирусната ваксина на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична група „АстраЗенека“ е показала безопасност и 79% ефикасност при масови тестове в САЩ, предава порталът „Бизнес инсайдър“. При изпитанията не е установен повишен риск от образуване на кръвни съсиреци у пациентите.

Това са най-широкомащабните изпитания, провеждани с тази ваксина досега. Асошиейтед прес подчертава, че те са показали ефикасността и безопасността на ваксината за всички възрасти.

Производителят сега може да представи данните на американския регулатор - Администрацията за храните и лекарствата, което отваря пътя за разрешаване на ваксината в САЩ.

В момента те ползат американско-германската ваксина на „Пфайзер“/„Бионтех“ и американските на „Модерна“ и „Джонсън и Джонсън“. 

Одобрението от американския регулатор ще отнеме вероятно няколко седмици, предаде Би Би Си.

Изпитанията са обхванали над 30 000 пациенти над 18-годишна възраст на 117 места в САЩ. 

Ваксините на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“ показаха близо 95% ефективност при подобни изпитания.

След временно прекратяване на ваксинацията с препарата на „АстраЗенека“ в ред страни на ЕС заради страхове, че предизвиква тромбози, Европейската агенция по лекарствата се произнесе миналата седмица, че той е безопасен, след което използването му в Европа беше подновено с изключение на скандинавските страни. Световната здравна организация препоръча използването му още през февруари. 

В Обединеното кралство и в Бразилия ваксината на „АстраЗенека“ показа средна ефикасност от 72%. Тя беше 62% при прилагане на две пълни дози и 90% при намаляване наполовина на първата от тях.

 
САЩ са поставили досега 124 481 412 ваксинни дози срещу COVID-19, заяви американският Център за контрол и превенция на болестите, цитиран от Ройтерс.
 
Поставените дози са от ваксините на „Модерна“, „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Джонсън и Джонсън“.
 
Центърът каза, че 81 415 769 души са получили най-малко една доза, а 44 141 228 са напълно ваксинирани.