Българският евродепутат Илхан Кючюк е сред 10 лица, които Китай санкционира.

Стъпката е в отговор на решението на ЕС от днес да наложи ограничителни мерки срещу четирима китайски представители заради нарушенията на човешките права, най-вече на уйгурите в автономния район Синцзян.

Пекин санкционира 10 души и 4 образувания. Сред наказаните са петима евродепутати. Един от тях е Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“.

„Очаквах тази стъпка. Аз съм един от хората, работили за свободата на уйгурите“, коментира накратко Кючюк пред Клуб Z.

И припомни, че е номинирал осъдения на доживотен затвор активист Илхам Тохти за наградата „Сахаров“ през 2019 г. Тази награда се присъжда от Европарламента за свобода на мисълта.

Китай се бе заканил да отговори на санкциите на ЕС.

Останалите евродепутати, на които са наложени ограничителни мерки, са Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман. Останалите са по един депутат от Нидерландия, Белгия и Литва и по един политолог от Германия и Швеция. Четирите санкционирани образувания са Подкомисията за човешки права в Европарламента, Комитета по политика и сигурност към Съвета на ЕС, германския Институт „Меркатор“ за изучаване на Китай и датската фондация „Алианс на демокрациите“.

Санкционираните лица и семействата им нямат право да влизат в Китай, както и в специалните му райони Хонконг и Макао. Те и свързаните с тях компании и институции нямат право да развиват бизнес в страната.

„Стъпката на ЕС, основана единствено на лъжа и дезинформация, не зачита и изкривява фактите, грубо се намесва във вътрешните работи на Китай, очевидно нарушава международното право и основните норми за управление на международните отношения и силно подкопава отношенията между ЕС и Китай“, гласи официално изявление на външното министерство в Пекин.

„Вместо да си промени поведението и политиката, Китай отново си затвори очите. Тези мерки са достойни за съжаление и са неприемливи. ЕС няма да промени линията си на защита на човещките права“, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.