Съветът на ЕС санкционира днес 11 души и 4 образувания от общо шест държави заради тежки нарушения на правата на човека.

Те са наказани по новия глобален санкционeн режим, приет през декември. В началото на месеца в черния списък бяха вкарани четирима души. Всички те са руски функционери. Мерките срещу тях са заради ареста и присъдата срещу опозиционера Алексей Навални.

Днес в списъка бяха добавени още двама руски граждани. Те са наказани заради изтезания и репресии срещу ЛГБТИ лица и политически опоненти в Чечня, както и заради извънсъдебни екзекуции и убийства, извършени произволно или по бързата процедура. Става дума за Аюб Катаев – шеф на МВР в град Аргун, и Абузайд Висмурадов – чеченски вицепремиер, командващ Специалния отряд за бързо реагиране (СОБР) и неофициален телохранител на проруския президент Рамзан Кадиров. Според очевидци и двамата лично изтезавали задържани.

Сред нарушенията, във връзка с които днес се налагат санкции, са масовите произволни задържания, по-специално на уйгури в китайския автономен район Синдзян, репресиите в Северна Корея, извънсъдебните екзекуции и насилствените изчезвания в Либия и изтезанията и извънсъдебните екзекуции по бързата процедура или произволно в Южен Судан и Еритрея.

Днес в черния списък са вкарани още 4-ма души от Китай, по двама от Северна Корея и Либия и един от Южен Судан.

На наказаните лица се забранява влизане в ЕС и се замразяват финансовите им активи на територията на Съюза. На лицата и образуванията в ЕС е забранено да предоставят средства, пряко или непряко, на наказаните.

Санкционираните образувания са Бюрото за обществена сигурност към Корпуса за производство и строителство в Синцзян, Главната прокуратура на Северна Корея, милицията „Каният“ в Либия и Службата за национална сигурност на Еритрея.

Китай реагира незабавно и санкционира 10 души и 4 образувания от ЕС. Сред попадналите на мушката на Пекин е и българският евродепутат Илхан Кючюк.

11 военни наказани заради преврата в Мианма

Съветът наложи ограничителни мерки на 11 лица, отговорни за военния преврат в Мианма на 1 февруари и последвалите военни и полицейски репресии срещу мирни демонстранти.

Наказанията не са по глобалния санкционен списък на ЕС.

Десет от 11-те наказани принадлежат към най-висшия ешелон на въоръжените сили на страната, известни като „Татмадау“. Сред тях са главнокомандващият Мин Аун Хлайн, и заместникът му Сое Уин.

Всички тези лица нямат право да влизат в ЕС. Техните активи в Съюза също ще бъдат замразени.