Отношения между Русия и и Еропийскя съюз няма, унищожи ги Брюксел, заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в Китай.

"Европа скъса тези отношения, просто разрушавайки всички механизми, които се създаваха много години. За нас останаха като партньори само отделни европейски страни, които искат да се ръководят от своите национални интереси. Навярно, обективно, защото нашите отношения с Китай се развиват по-бързо от това, което остана от връзките ни с европейските страни. Още веднъж ще подчертая - с Евросъюза като организация ние нямаме отношения. Цялата инфраструктура на тези връзки беше унищожена от едностранните решения на Брюксел", каза Лавров, цитиран от РИА Новости, след разговор с китайския си колега Ван И.

Лавров подчерта, че "ако и когато Европейският съюз от своя страна счете за целесъобразно да премахне тази аномалия в контактите с Русия", Москва ще бъде готова да изгражда отново отношения с него на основата на равенство, търсейки баланс на интересите.

"Но докато нямаме промени на западния фронт, на изток имаме много интензивна програма, която става все по-богата с всяка година", заключи Лавров.

Към санкциите спрямо Русия, които ЕС наложи заради анексията на Крим и подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна през 2014 г., неотдавна ЕС прибави нова серия  персонални мерки срещу руски представители заради опита за отравяне и хвърлянето в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални. 

Кремъл продължава да повтаря, че санкциите няма да дадат желания от ЕС резултат.

Вчера ЕС обяви и санкции срещу китайски представители заради нарушения на човешките права в страната. Това са първите европейски наказателни мерки срещу Китай от 32 години.