Твърди се, че с полуавтоматично оръжие Ruger AR-556 Ахмад Ал Алиуи Алиса, предполагаемият извършител на стрелбата в Боулдър, е убил десет души в супермаркет в понеделник, съобщи CNN, цитирана от френския международен дайджест „Курие ентернасионал“.

Това ново масово убийство, извършено с щурмова пушка, накара президента на САЩ Джо Байдън да поиска във вторник в Конгреса забрана на този тип оръжия, като отново съживи дебата за това повтарящо се зло в САЩ. 

Байдън също така призова Сената да приеме законопроект, одобрен от Камарата на представителите този месец, за засилване на проверките на миналото при закупуване на огнестрелно оръжие. 

„Това не е и не трябва да бъде партиен въпрос. Това е американски въпрос - заяви президентът. - Трябва да действаме. “

Американските вестници не са такива оптимисти за вероятността новото законодателство да бъде прието. 

Според „Ню Йорк таймс“ е станало „тъжен ритуал… след всяко ново масово убийство да призоваваме за законодателство за контрол на оръжията“ - без Конгресът наистина да успее да отбележи напредък по въпроса.

Президентът Барак Обама не успя да прокара по-строги закони за оръжията дори след стрелбата през 2012 г. в началното училище „Санди Хук“ в Кънектикът, където 20 малки деца загубиха живота си, припомня изданието. „Оттогава на федерално ниво е постигнат малък напредък, въпреки че епидемията от насилие с оръжие продължава да бушува“- пише то.

Днес хипотезата за по-строги закони за оръжията остава малко вероятна предвид съпротивата на републиканците. Демократите, които имат мнозинство от 1 глас в Сената, заявиха във вторник, че ще гласуват за новото законодателство, прието от Камарата на представителите. „Но без подкрепата на 10 сенатски републиканци тези законопроекти нямат шанс да бъдат приети, освен ако не бъде постигната двустранна сделка“, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Либералното издание „Политико“, което симпатизира на демократите, втвърдява тона си спрямо Байдън. То пише, че президентът не изглежда да бърза да действа по контрола върху оръжията. 

Изданието цитира думите му, че той „не иска да чака нито минута повече“, но в същото време 63 дни след началото на президентството си не е предприел едностранни действия в тази област, въпреки че се е задължил да го направи в първия ден от своя мандат, пише „Политико“.

Разочаровани от бавността на администрацията на Байдън, активисти за контрол на оръжията все повече се чудят „защо Белият дом не предприема конкретни действия, заобикаляйки Конгреса“, отбелязва „Политико“. Досега Байдън не е дал да се разбере, че може да прибегне до президентски декрет за оръжията, предпочитайки „да натовари с тази тежест Сената“.