След като от държавното дружество преброител на изборните резултати „Информационно обслужване“ (ИО) очертаха апокалиптична картина при отчитането на резултатите от вота на 4 април, от ГЕРБ обвиниха Централната избирателна комисия (ЦИК), и в частност - един от нейните членове - Емил Войнов от квотата на БСП.

На брифинг с предварителната заявка, че журналистите отново няма да могат да задават въпроси, вицепремиерът Томислав Дончев, бившите от днес депутати, сега само кандидати - Десислава Атанасова и Красимир Ципов и бившата им колежка Евгения Алексиева, очертаха собствен сценарий: лицето Войнов, ведно с левицата, искали да хвърлят страната в „дълбока конституционна криза“, като всеят съмнение у гражданите, че резултатите от вота са реалните. От ГЕРБ нямали нищо общо. В парламента с измененията в Изборния кодекс те даже олекотили процедурата за секционните протоколи и попълването им, не я усложнили.

В резюме: Войнов бе обвинен в създаването на сложния протокол, от който изборната администрация по места се оплака. Протоколът трябва да бъде попълнен от членовете на секционните избирателни комисии, като в него в действителност трябва да се въведат много данни - и от гласуването с машините, и от това с хартиените бюлетини. Членът на ЦИК е председателствал комисията по изработването на въпросния протокол и е докладчик по него.

Дотук добре, но е важно да се изяснят и няколко неща.

а) ЦИК е колективен орган, който взима решенията си с мнозинство от 2/3. Ако не бъде постигнато това голямо мнозинство, решението бива отхвърлително. Т.е. един-единствен член на комисията не може да предлага и сам да решава какъв протокол ще бъде приет. Видът на протокола пък бе горещо защитаван и от представители на квотата на ГЕРБ, питани в медиите.

б) Въпреки че се дистанцираха от промените в ИК, именно управляващите решиха в протокола да се сумират резултатите от двата вида гласуване - и с хартиена бюлетина, и с машина, което е едно от другите оплаквания на членовете на СИК.

в) Пак в ИК пише, че сумирането трябва да става в секционните комисии, въпреки че „Информационно обслужване“ предлага това да става в РИК-овете - с компютри, а не с елките, с които трябва да смятата в СИК.

Отговорът на ЦИК

Минути след като от ГЕРБ говориха по темата, започна и редовната седмична пресконференция на ЦИК, водена от двамата ѝ говорители - Таня Цанева и Димитър Димитров. Тук въпроси имаше и сред тях закономерно бяха и тези за казаното от ГЕРБ. 

„Всяка политическа сила, която участва в изборите, провежда своята предизборна кампания“, започна Цанева в отговор на партийната проява, макар че и тя, и Димитров уточниха, че не са запознати с казаното от ГЕРБ непосредствено преди старта на брифинга на комисията.

И продължи:

„ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на записаното в Изборния кодекс. Самите кандидати на избори също искат да получат в края на изборния ден протокол с цялата информация. Ако ЦИК би възприела да не се попълват тези клетки в секционните протоколи, сами разбирате, че тогава вече биха могли да се появят съмнения за манипулация с тези протоколи.“

Таня Цанева потвърди, че на 22 март ЦИК е получила писмо от ИО с техните опасения. Същата вечер е проведена среща с изпълнителния директор на фирмата и експерти, а преди ден на обща среща на изборната администрация, преброителя и вицепремиерката Марияна Николова, която отговаря за организацията на вота, „набелязахме мерките, за да могат да се обработят тези числа“, обясни още говорителката на ЦИК. Цанева подчерта, че в ИО работят чудесни професионалисти. Но повтори, че няма как без всичката предвидена информация да съществува секционният протокол.

Какви конкретно са обвиненията на ГЕРБ

„Участваме в избори повече от 15 г., печелим, случва се и да губим. Не си спомням някога да сме се оплаквали какви са правилата, как и кой организира изборите. Ние пазим мълчание по темата, за разлика от останалите участници. За нас е съществено да не бъде дискредитиран изборният процес и да има доверие от гражданите. Днес обаче трябва да предупредим, да алармираме за казус, който е отвъд контрола на Народното събрание и правителството. Казус, който неимоверно ще затрудни процеса специално в частта броене на депутатите“, започна Дончев.

А Алексиева поде, развивайки съдържанието на изборния протокол: „Неясен и объркващ е в хоризонтален вид, „има много числа, контролите са страшно много“, има графи, в които се изисква въвеждането на едно и също съдържание, недействителните гласове са поставени пред действителните, а действителните се отбелязват в 9 графи, разписката от машинното гласуване е над 3 метра. Тя е вертикална и е логично в такъв ред да върви и в протокола, трябва да се направят над 500 сумирания.

„Затова искаме да информираме всички, ангажирани в изборния процес, за трудностите. Да не се прехвъвърля към законодателния орган, че законодателят е виновен, приемайки това в Изборния кодекс“, заяви в заключение Алексиева.

Атанасова пък допълни, че протоколът даже бил опростен от парламента. Обаче:

„С огорчение забелязваме, че членове на ЦИК от квотата на БСП са подготвили протокол, с който не е спазено опростеното правило в ИК и са създали усложнен протокол“, направи прелюдия към обвиненията към Войнов вече бившата депутатка.

И поде Ципов:

„Днес трябва да зададем ясен въпрос чия е отговорността. Емил Войнов е ръководителят на комисията, изготвила този протокол. И член на БСП. Затова искаме категорично да попитаме той ли ще поеме отговорност за това, което може да се случи?“

А точката сложи пак Дончев:

„Аз изобщо не мога да повярвам, че това е случайно или е недоглеждане. Това е нарочно - да има хаос и чудесна среда за политически спекулации и коментари! Каква е целта?“, попита той.

И сам си отговори:

Първата била „персонална и политическа реабилитация на загубилите“, втората - „създаването на дълбока констититуционна криза“.

Обвиненият Емил Войнов: ЦИК прие протокола с 16 гласа „за“ и 1 „против“

Социалистите веднага реагираха на обвиненията - по думите на Георги Свиленски от левицата - на „безумната пресконференция, която дадоха колегите от ГЕРБ“. И се обърна към тях:  

„Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във ваши ръце. Имахте мнозинство в парламента, имате правителство, имаме мнозинство в ЦИК. БСП има малцинство в ЦИК - 6 човека от 20 и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива. Вие от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ сте виновни за това положение и ще си носите отговорността. Няма как да избягате от тази отговорност. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини. Засрамете се, даже в наглостта си трябва да имате траници. Не може да продължавате по този начин да спекулирате със законите. Нарочно правите спекулации - за да отблъснете както гражданите от гласуване, така и от участие в изборния процес.“

Свиленски припомни, че текстовете от Изборния кодекс, на база на които е изработен секционният протокол от ЦИК и сега от ГЕРБ са притеснени, са приети през октомври 2020 г. от мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриот“". Тогава БСП е гласувала „против“, декларира бившият вече депутат от левицата, сега кандидат.

Веднага след него думата взе самият обвинен от ГЕРБ член на ЦИК - Емил Войнов. Той съобщи, че как ще изглеждат секционните протоколи за отчитане на изборните резултати е решение, взето от ЦИК още на 4 февруари 2021 г. - тоест преди повече от месец. На въпросното заседание от общо 17 присъстващи членове на ЦИК 16 са гласували „за“ настоящия вид на протокола, а само 1 е бил „против“ - председателят на комисията Александър Андреев. На въпрос с какви мотиви е бил вотът „против“, Войнов прехвърли въпроса към Андреев. 

Членът на ЦИК от квотата на левицата цитира и конкретните текстове от ИК, указващи как трябва да изглеждат секционните протоколи и каква информация трябва да съдържат -  чл. 273, ал. 1, която повелява, че протоколът от хартиеното и машинното гласуване е един, чл. 283, ал. 3, където се  казва, че резултатите от машинния вот се вписват поотделно - в това число и преференциите - за всяка от партиите, учасващи в изборите и т.н.

Емил Войнов добави, че членовете на ЦИК са професионалисти и спазват закона такъв, какъвто е. Добави, че на хората, които разбират от избори, още при приемането на промените в ИК миналия октомври им е било ясно какво може да се случи, а че ще трябва в изборния ден да се въведат над 10 млн. числа в секционните протоколи, се е знаело още на 3 март, когато приключи ретистрацията на кандидати за вота. 

Христо Иванов, ДБ: ГЕРБ, щом се олее, се сеща за демокрацията

И съпредседателят на "Демократична Бълтария" Христо Иванов се включи в разговора - след пресконференцията на ГЕРБ - с живо предаване от Пловдив. И той припомни първо, че решенията в ЦИК се взимат с мнозинство, а такова имат ГЕРБ и партньори. И подчерта, че това не е защита на БСП, а факт. Обясни още, че самата философия, по която бе въведено машинното гласуване, което трябваше да облекчи изборния процес, е била такава, че всъщност се направи обратното - процесът се усложни а.максимално. И отговорността за това е на Народното събрание, в което мнозинството отново бе на ГЕРБ, текстовете как се отчитат резуртатите от изборите са със същите автори, а от "Демократична България" още тогава са предупредили какво ще се случи. И са протестирали.

"Прокарахте си го това като танкова бригада през купа сено, защото така си правите. Защото това правите - всичко със сила. ЦИК, с вашето мнозинство, е приела това решение за протокола – на 4 февруари. Вашето "Информационно обслужване", контролирано от вас, изведнъж се плесна по челото и откри, че протоколът е сложен. Добър ден! ГЕРБ само когато се олее, започва да се сеща за демокрацията. И пуска Томислав (Дончев) да държи патетични речи. Томиславе, вие по същия начин, със същото тъпо упорство, отказахте видеонаблюдението. Блокирахте го, вместо сега гражданите да могат да виждат как се попълват тези сложни протоколи...", заяви Христо Иванов. 

Припомняме, че ДБ води съдебна битка с ЦИК за допускане на видеонаблюдение в секциите след края на изборния ден, което да следи отчитатено на изборните резултати. 

Манолова: И ГЕРБ, и БСП са виновни. Това е „Изборигейт“

Докато ГЕРБ и БСП се обвиняват взаимно, лидерката на „Изправи се.БГ“, която се коалира за вота с Отровното трио - Мая Манолова, обвини... и двете партии. Във видеообръщение във фейсбук Манолова припомни, че двете заедно не само имат мнозинство в ЦИК, но и можеха да променят Изборния кодекс в парламента, който днес вече се разпусна. тя обобщи ситуацията като „Изборигейт“.

„Това е безпрецедентна институционална атака срещу ИК, защото и двете партии, като бяха в парламента и имат мнозинство в ЦИК, обвиняват как единия или другия носи вина. Целта е ясна - да се създаде съмнение в изборния процес. И че някой друг ще е виновен. Представете си протоколи от 20 страници и разписка от машината от 3 метра...“, посочи Манолова.

И продължи:

„Е ли е това целенасочено действие от двете партии, питам аз Борисов и Нинова? В синхрон ли са за организирането на безпрецедентна атака на изборния процес? В основата ли са на „Изборигейт“? Защото няма друго обяснение.
Това е "„Изборигейт“. Атака срещу законното право на гражданите. Това е законен преврат, подготовка за хаос“, заяви тя в заключение.