Големите хранителни магазини няма да отворят.

Нареждането от следобед е на премиера Бойко Борисов. То се появи само няколко часа след като министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че ще има подобно преференциално разхлабване на мерките, които влязоха в сила едва от понеделник.

Аргументацията, с която премиерът отменя указанията на своя министър, са заради "равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.".

Обявеното сутринта на редовния брифинг на властите за разпространението на коронавируса решение за отваряне на големите нехранителни вериги предизвика гневните реакции от страна на организации в ресторантьорския бранш, както и негативни коментари в социалните мрежи.

Ето и съобщението от Министерския съвет, в което се прави опит да се аргументира очерталата се доста странна ситуация:

По нареждане на премиера Бойко Борисов, министърът на икономиката отменя издадените по-рано днес Указания, които бяха във връзка с изпълнение на Заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването. Указанията се отнасяха до реорганизирането на дейността на самостоятелните обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.
 
Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.