Всички държави-членки на ЕС са разбрали "колко е важно за пред света всеки от нас да знае, че ще получи пропорционално ваксини, колкото са необходими", заяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук след заседанието на Европейския съвет днес.

"Борбата с тази пандемия иска ваксиниране. Разпределението на ваксините трялбва да е разпределено по начин, по който едновременно всички да можем да излезем от пандемията. Има много спорове, но накрая, днешната ключова дума е солидарност, заедност", каза лидерът на държавата с най-бавна ваксининация в ЕС.

Борисов увери, че са отчетени "всички проблеми - относно лични данни, хората, които не могат да бъдат ваксинирани, имат заболявания или не са успели да се ваксинират" при обсъждането на цифровия дигитален сертификат за ваксиниране.

"Възможността на хората да могат да пътуват свободно, да се движат свободно - основен принцип в Европейския съюз - да бъде спазена. Зеленият цифров дигитален сертификат да бъде в услуга за по-бързо и леко придвижване и да не се стига до карантиниране", обясни Борисов, но не става ясно какво значи, че проблемите са "отчетени".

Премиерът заяви и че производителите на руската ваксина "Спутник V" са представили данните си. 

Помощ с ваксини може да има и със САЩ, каза Борисов и спомена и включването на американския президент Джо Байдън в заседанието.

"Беше голяма радост за нас да участва и президента на САЩ г-н Байдън, който ни каза да се обръщаме към него, както и помежду си като "Джо",", заяви той.

Европейските лидери са подкрепили прокуратурата ни и в случая с руските шпиони. 

Премиерът обяви, че днес евролидерите са получили информация за руската ваксина "Спутник V". „Те са представили своите документи в Европейската агенция по лекарствата. Тепърва ще се одобрява, ако се одобри в следващите месеци - най-рано - юни”, добави Борисов.