За пореден път руското външно министерство обвини днес българските власти, че развалят отношенията с Москва под външен натиск, като пренебрегват интересите на народа си.

Кампанията за борба с т.нар. руски шпиони в България е натрапена на София отвън, предаде ТАСС, позовавайки се на пресконференция на Мария Захарова, говорителката на руското дипломатическо ведомство.

"Не мога да не се съглася с това, че, тъй като това не отговаря на интересите на народа на България, най-вероятно, зад него стои стимулиране на подобни стъпки и действия отвън. Защото е невъзможно да се обясни подобно нещо с коренните, национални, естествени интереси на България", казала тя, цитирана от официалната държавна агенция.

Захарова също е обърнала внимание, че изгонването на двама руски дипломати от България миналата седмица е петият по рода си случай.

Той последва ареста на шестима българи, обвинени, че са предавали държавни военни тайни в руското посолство в София.

Извън коментарите за България Захарова не е пощадила и НАТО, обвинявайки генералния му секретар Йенс Столтенберг в лъжа.

"Всички тези изявления на г-н Столтенберг, че Русия отказва да води диалог, не са верни, това е лъжа," е заявила Захарова, цитирана от ТАСС. - Предложен е съществен разговор, беше предложено да не се влиза в политизирана PR история, с която нашите западни партньори са толкова известни. Предложено е да се говори конкретно, с участието на експерти, включително военни експерти по широки въпроси. "

Според Захарова всички тези предложения са „на масата на г-н Столтенберг“.

"Той може да премести бумагите, да ги намери и като цяло да спре да разпространява дезинформация, че Русия твърди, че отказва да води диалог. Русия отказва да участва в предварително планирана PR кампания, това определено не е за нас. Конкретен конкретен разговор - Ще подчертая още веднъж - включително с участието на военни експерти - кой ще се откаже от него, когато ние самите ви го предлагахме?", е казала Захарова.

Тя също е предупредила, че Русия ще отчита в своето външнополитическо и военно планиране "конфронтационната настройка на Северноатлантическия алианс".

Захарова е коментирала и първата голяма пресконференция на американския президент Джо Байдън, която той даде снощи. По думите ѝ тя е била "режисирана", така че на държавния глава да не бъдат задавани трудни въпроси.