„Пфайзер“ и „Бионтех“ започнаха тестове на ваксината си срещу COVID-19 при деца под 12 г. с надеждата за разширяване на имунизацията сред тази възрастова група към началото на следващата година, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на американската фармацевтична компания, информира БТА.

Първите доброволци в ранния етап на изследването са били ваксинирани в сряда, каза говорителката на „Пфайзер“ Шарън Кастийо.

Ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/„Бионтех“ получи разрешение от регулаторните власти в САЩ в края на декември м.г. за приложение при лица на и над 16-годишна възраст (останалите прилагани ваксини са за над 18-годишна възраст). Близо 66 милиона дози от нея са приложени в САЩ до сряда сутринта, сочат данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Досега няма ваксина, която да е одобрена за прилагане при деца. 

Педиатричното изследване на „Пфайзер“/„Бионтех“, в което ще участват и деца на 6 месеца, започва седмица след началото на подобни клинични изпитания на „Модерна“.

„Пфайзер“ и „Бионтех“ възнамеряват първоначално да изпробват безопасността на двудозова ваксина при три различни дозировки - от 10, 20 и 30 микрограма сред 144 участници в първа и втора фаза на клиничните тестове.

В третата фаза се предвижда да участват 4500 души, върху които ще се провери безопасността, поносимостта и имунният отговор в резултат на ваксината чрез измерване на нивата на антитела при децата.

Шарън Кастийо уточни, че двете компании се надяват да разполагат с данни от изследването през втората половина на 2021 г.

„Пфайзер“ вече изпробва ваксината на деца на възраст 12-15 години. Компанията очаква резултати от това изследване в следващите седмици, каза още говорителката на компанията.

В началото на март инфекционистът д-р Антонио Фаучи, който е начело на борбата на САЩ срещу COVID-19, съобщи, че страната има планове да започне да ваксинира деца под 12 г. евентуално от началото на следващата година.

 
Преди дни британски медии огласиха намерения на правителството в Лондон да започне да ваксинира лица под 18 г. към края на лятото, за да бъдат имунизирани преди началото на новата учебна година. Окончателното решение ще бъде взето, след като завърши проучване на „АстраЗенека“ за действието на ваксината при деца.

Изследване: иРНК ваксините са безопасни при бременни и кърмачки

Ваксините на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“ са безопасни и ефективни при бременни и кърмещи жени, сочи ново проучване, което дава отговор на въпроса дали жени в тези състояния могат да се ваксинират. В България според препоръките на експертните съвети тези групи трябва да избягват ваксиниране срещу COVID-19.
 
Заключението от проучването е направено на база на резултатите от група от 131 жени в репродуктивна възраст. Те са били имунизирани с препаратите на двете компании. От тях 84 са били бременни, 31 са активно кърмещи и 16 не попадат в нито една от двете групи. Учените открили, че нивата на антитела и в трите групи са почти идентични.
 
„Това е изключително важна информация за нашите пациенти“, коментира д-р Андреа Едлоу, съавтор на проучването, което беше публикувано в Американския журнал по акушерство и гинекология.
 
Проучването стига до извода, че няма съществена разлика между страничните ефекти, когато са сравнени бременни и небременни жени. 
 
Резултатите са съпоставени с показателите за антитела на бременни и кърмещи жени след преболедуване от COVID-19. Медиците открили, че нивата са значително по-високи при ваксинираната група. Жените, имунизирани с „Модерна“, имали по-силен отговор на антитела, отколкото тези с „Пфайзер“
 
Антителата след ваксинация били открити във всички проби от кръв в пъпна връв, както и в пробите от кърмата. Това означава, че бременните и кърмещите жени предават антитела за COVID-19 на ембрионите и новородените си.
 
Учените посочват, че въпросните антитела са от неутрализиращ вид. Това означава, че новородените ще имат защита срещу разболяване от COVID-19.
 
Бъдещите проучвания трябва да установят също кога е най-благоприятният прозорец за ваксиниране по време на бременност,
 
Въпреки обнадеждаващите резултати трябва да се има предвид, че проучването е проведено с малка група доброволци.