Здравният министър Костадин Ангелов в петък реши да обясни решенията от вчера, когато в рамките на няколко часа първо бяха отворени, а след това затворени големите нехранителни магазини, със случващото се в Германия. После обясни, че „не чакаме вълната да ни залее, за да вземем решения“.

В четвъртък на брифинга за разпространението на епидемията в страната изненадващо и без никакви аргументи министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че ще даде указания след одобрение от здравния министър големите нехранителни магазини да започнат работа при някои ограничения в площта. Това се случи само след три дни от началото на новите ограничения, въведени в понеделник, и в разгара на третата вълна на епидемията. Преференциалното разхлабване на мерките само до тези търговски обекти предизвика гневни реакции от страна на собствениците на заведения. А няколко часа по-късно вече с внезапно появили се мотиви за „равнопоставеност“ и кратко действие на ограниченията (до 31 март) и по нареждане на премиера Бойко Борисов магазините отново бяха затворени.

Обяснението на здравния министър, дадено днес в Сливен, включваше „по-дълъг диалог с Министерството на икономиката“, „загриженост на министър-председателя“ и „решение, което цели да спасим максимално повече хора“. Както и призивът:

„Нека не се съсредоточаваме върху действие или антидействие.“

Ангелов отново се позова на даваната непрекъснато за сравнение Германия (германски провинции копират модела на зелените ваксинационни коридори, „виждате какво се случва в Германия“ а ако сравнението не е в полза на България - много е ласкателно, че се сравняваме вече с Германия....).

В случая се оказа, че не само българските власти в рамките на няколко часа вземат подобно решение, но и Германия.

„Да ви дам един пример с Германия. Видяхте какво се случи в Германия, обявиха засилване на мерките, след 7-часови дебати, в които участваше и президентът, правителството излезе със съвсем други послания. Така че ситуацията в целия свят е много противоречива. Нещата в нашата страна не са изключение. Ние сме част от световната пандемия“, каза той.

После добави:

„В един момент решенията са такива, в друг момент - наблюдаваме друга тенденция, вземаме друго решение. Решенията се вземат в ход. Не оставяме да ни залее вълната, за да се сетим да вземем решение.“

Ето и още от обяснението на министъра:

„За мен е било винаги важно, че ситуацията в страната се основава единствено и само на идеята цялото правителство да запазим единствено и само човешки животи. Това решение беше взето с идеята хората, които имат желание, да не бъдат спирани от възможността да си купуват продукти, да си правят ремонти и т.н. Но след по-дълъг диалог с Министерството на икономиката, и разбира се, със загрижеността на министър-председателя, заедно с него беше взето най-разумното решение, което цели да спасим максимално повече хора. Говорим за пет дни, всеки може да изтърпи тези пет дни. Нека не се съсредоточаваме върху действие или антидействие.“