Хората ще решат на референдум дали България да влезе в еврозоната, или да се запази валутният борд. Това се посочва в програмата на партия „Българско лято", която бе обсъдена от идеолога Васил Божков и експертите от Националния съвет на формацията Петър Стойнов, Тодор Ангелов, Николай Йончев и Валери Младенов. Днес се излъчи поредният видеоразговор, на който бяха представени приоритетите в сферите на икономиката, финансите, енергетиката и дигитализацията.

По време на срещата спецовете обявиха, че каквото и да решат гражданите, относно влизането в еврозоната или оставането във валутния борд, партията има необходимия експертен потенциал, за да управлява финансите на страната.

Икономическата платформа предвижда още слагане на край на практиката на сегашните управляващи да се прави „ремонт на ремонта". Ще се промени Законът за обществените поръчки, за да се спрат нарушенията при възлагане на различни дейности. Бизнесът ще се подкрепи чрез директни данъчни облекчения, каквито са предвидени и за младите семейства.

По време на разговора Васил Божков направи разкрития как се източват частните пенсионни фондове:

„Много са източени през последните години и аз знам как и защо. Техните инвестиции са за усвояване на средства и източване на фондовете. Примерно инвестираш в една компания, която струва нула, но плащаш огромна сума и парите ги получаваш обратно. Такива случаи има много. Трябват по-строг контрол и строга регулация“, посочи той.

В момента възвращаемостта от фондовете е едва 0,8%, посочиха експертите, но Васил Божков се усъмни дори в този процент.

„Това е въпрос на стъкмистика и не знам дали парите на хората изобщо стоят“, каза той.

Сред приоритетите на партията е и развитието на безопасната ядрена енергетика. С нея се гарантира евтин ток и сигурност за държавата, а в същото време се запазва природата чиста. Зеленатата енергия също ще се развива, но основно на локално ниво. От „Българско лято" представиха и пионерен за България проект – в акваторията на Черно море ще се изградят ветропаркове. Според специалистите този потенциал е равен на този на АЕЦ „Белене".

„Българско лято“ залага и на пълна дигитализация на администрацията:

„Така ще осъществим нашето обещание за нулева корупция по ниските нива. Когато всичко е дигитализирано, чиновникът няма как да ти поиска подкуп, няма на кого да предложиш подкуп. Ще постигнем две цели: по-лека и бърза работа на бизнеса с администрацията и прекратяване на корупцията на ниските и средните нива“, разкри Васил Божков.

Той е водач в две листи за изборите с №14 в бюлетината. Партията влезе по-късно в кампанията, но нарастващата подкрепа я прави почти сигурен участник в следващото Народно събрание.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!