Ако не успявате да намерите в книжарниците романа "Калуня-каля" на Георги Божинов, то е поради простата причина, че първоначалният тираж се изчерпи за десетина дни. Но не унивайте, издателство "Хермес" вече пусна допечатка на книгата и тя всеки момент ще бъде по рафтовете.

Георги Божинов (1924-2004)

Новината за бързо свършилия тираж всъщност е много добра, защото от години насам подобни неща не са се случвали с българска книга. А тази, както вече писахме, е публикувана за пръв път през 1988 г. и после скрита поради необясними от днешна гледна точка причини. Четящите българи трябва от сърце на благодарят на писателя Деян Енев, който преоткри великолепния роман на починалия през 2004 г. Георги Божинов, както и на издателство "Хермес", което се нагърби с отпечатването и разпространението на този забравен шедьовър.

Днес, когато четенето на литература е занимание за посветени, да допечатваш тираж на българска книга е постижение, достойно за уважение. А романът "Калуня-каля", разказващ за родопските помаци по времето на Априлското въстание, наистина ще заеме полагащото му се място в най-високите лавици на литературната ни история.