В неделя, 4 април, България ще проведе парламентарни избори в условия на пандемия от COVID-19. Над 12 хиляди изборни секции в страната и чужбина ще отворят врати за 6,7 млн. избиратели - това е броят на българите с право на глас. Колко от тях ще отидат до урните предстои да видим.

Вотът се провежда в затворени помещения, по принцип най-рискови за разпространението на вируса. Централната избирателна комисия и здравното министерство предприеха мерки, които да намалят шанса за зараза с COVID-19 в изборния ден, особено притеснителен на фона на нарастващия брой случаи в последните седмици.

Припомняме, че повечето членове на секционните избирателни комисии са ваксинирани - вече с по две дози, което намалява риска от разпространение на заразата. 

Указанията на Министерството на здравеопазването

Четири са основните мерки, които българското здравно министерство подчертава като ключови за безопасния вот в своите указания:

1. Правилното носене на защитна маска за лице, която трябва да покрива изцяло носа и устата (от основата на носа до брадичката), от всички участници в изборния процес през целия период;

2. Спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м между участниците в изборния процес;

3. Периодична дезинфекция на ръцете на участниците в изборния процес;

4. Периодична дезинфекция на контактни повърхности и критични точки в избирателната секция.

Дезинфектанти с бързо действие трябва да бъдат налице на входа на всяка изборна секция. Маски обаче няма да се предлагат на избирателите - те трябва да си осигурят такива предварително. Не се допуска заместване на маската с шалове или кърпи, но се позволява носене на маски за еднократна употреба, които веднага след напускането на изборната секция трябва да се изхвърлят.

От МЗ инструктират да се прави дезинфекция на ръцете непосредствено преди гласуването с машина - екраните на устройствата ще бъдат редовно дезинфекцирани, защото избирателите ще ги докосват, за да подадат вота си. Ще бъдат дезинфекцирани и химикалките, оставени за гласуване с хартиена бюлетина. Те трябва да бъдат подредени така, че всеки избирател да може да ги вземе сам, без помощ от изборните работници.

Допълнителни мерки

Препоръките на МЗ и ЦИК са минимумът, който трябва да спазим, за да гласуваме, но имаме възможност да се предпазим допълнително.

Планирайте пътуването си до секцията - повечето секции са близко до дома, но ако ви са налага да ползвате градски транспорт, спазвайте и там противоепидемичните мерки.

Гласувайте рано, преди да се образуват опашки.

Най-голямото предизвикателство при вота по време на пандемия е спазването на социална дистанция - всеки е наясно, че правилото за поне 1,5 метра е трудно, особено при голяма опашка.

Решение е да отидете да гласувате рано сутрин или в ранния следобед, когато обикновено избирателите са по-малко.

Пригответе се за дълго чакане

Ако не успеете да отидете в ранен час, е много възможно да са налице доста по-дълги опашки от обичайното на избори - особено в големите градове, заради нуждата от спазване на социална дистанция. Пригответе се за тази възможност - вземете си вода и се заредете с търпение. 

Можете да носите допълнителна защита за очите и ръцете

През последните няколко месеца редица изследвания сочат, че заразяването с COVID-19 може да стане и през очите. За целта чифт тъмни очила няма да са достатъчни, но в повечето аптеки в страната се продават евтини прозрачни пластмасови шлемове, които покриват и очите. Важно е да знаете, че те не заместват маската, можете да ги носите само като допълнение за защита - заедно с маската.

Можете да се защитите още по-добре и с медицински ръкавици от аптеката, които струват стотинки. Такива ще бъдат предоставени на членовете на секционните комисии, но не и на избирателите, затова може да се подсигурите предварително. Ако не носите ръкавици, избягвайте да докосвате лицето и устата си, докато сте в секцията и след като излезете от нея - преди да сте измили или дезинфекцирали дланите.

Не гласувайте, ако имате симптоми

Това е трудна дилема - дали да рискувате да заразите други хора, или да не упражните правото си на глас, ако се чувствате зле в изборния ден и имате симптоми на COVID-19? За жалост възможността за регистриране за гласуване с мобилна урна вече не е налице, а и тя важеше до 31 март само за вече официално диагностицирани с коронавирус избиратели или такива, поставени под карантина като контактни лица.

Решението дали да отидете до урните е лично. Имайте предвид все пак, че въпреки всички мерки, болен от COVID-19 може да зарази други хора, особено в по-натоварените секции.