Както и на предходни избори, партийните централи бдят за противникови нарушения и тутакси подават сигнали - и до изборните администрации, и до медиите. Тази година още не са се появили бюлетини със симпатично мастило или такива, маркирани с лак за нокти на някоя представителка на секционна комисия, но куриози все пак не липсват. В т.ч. информации за арестувани... членове на секционна комисия.

"Арестуваха членове на СИК в град Славяново, Плевенско" - гласи едно от партийните съобщения. Арестът бил по повод редица сигнали за купуване на гласове от тази сутрин. Пред Клуб Z от МВР засега не потвърждават за такъв арест.

Граждани сигнализирали и за контролиран вот в Ихтиман и Асеновград.

Сигнал за купуване на гласове подадоха и от друга политическа формация - и то за "масово" такова, изброявайки: Благоевград, Сливен, Кърджали, Смолян, Ловеч, Враца, Силистра и други градове. Като пример бе даден и Гоце Делчев – за човек с лични карти, който седи пред секцията и допуска хората по ред как да гласуват. След подаване на сигнал шефът на Районното полицейско управление казвал, че не може да се направи нищо и препращал хората да се обадят на 112, се твърди още.

Формации се заплашват и с вкарване в лудница, оплакват се от агитация с... чашки с кафе. Все пак, преобладават сигналите за разлепени агитационни материали в забранената 50-метрова зона около избирателните секции. Жалби валят и срещу медиите.

Още в ранни зори видна партийна представителка обяви как звъняла на спешния телефон 112, защото кмет на село заплашвал кандидат на партията, че заедно със семейната му половинка щели да бъдат въдворени в лудница след края на изборния ден. Сплашващият бил придружен от яки "симпатизанти".

Има оплакване и срещу други кметове, в Кърджалийско, които стояли пред СИК и сплашвали избирателите, указвайки в същото време за кого трябва да се гласува. В сигнал от Благоевградско, пак по същия повод, се говори и за заплаха от "саморазправа".

В жалба от Кочериново пък се говори и за член на СИК, който стои на вратата на избирателната секция и възпрепятства
свободния достъп до изборното помещение и упражняването на право на глас".

„В магазин срещу училище (...), в което е разположена  секционна избирателна комисия(...), се продават напитки в чаши с номера на бюлетина № (...)", пък пише в друг сигнал. От приложения снимков материал се вижда чаша за кафе и чай.

Сигнал има и за две села в община Руен - за гласуване с чужди лични карти. "Две лица са представили чужди документи за самоличност и са упражнили неправомерно гласуване. Сигнал на място е подаден на представители на МВР на място, който е казал, че не може да вземе отношение по случая", гласи жалбата.

Традиционно и медиите не са подминати.

Жалба има срещу... БНТ. Защото не била пуснала изявлението след гласуването на един от партийните лидери.

Има и сигнали срещу... социалните медии, които не попадат в обхвата на закона. В т.ч. че общинска съветничка е пуснала на личния си профил призив за кого да се гласува. Както и срещу медии - за обявяване на резултати. Но не в ефир или на сайтовете си, а в социалните мрежи.