Големите нехранителни магазини, както и моловете да бъдат отворени след 12 април. Мерките срещу коронавируса да не бъдат удължавани. Това поискаха в нова позиция от Сдружението за модерна търговия. В него членуват повечето хранителни и нехранителни хипермаркети. 

"Сдружението за модерна търговия (СМТ) апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април 2021 година както и големите търговски центрове, тип „мол“ и „ритейл парк“ да бъдат отворени от 12 април, а не от 01 май. Така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании и ще бъде ограничена задълбочаващата се криза в нехранителния ритейл сектор, предизвикана от затварянето на обектите с площ над 300 кв. м. и на търговските центрове", се казва в новото искане на браншовата организация.

Отварянето нямало да доведе до ръст в заболеваемостта, "тъй като големите търговци и мениджмънтът на търговските центрове доказаха, че могат да спазват стриктно противоепидемичните мерки".

На големите нехранителни магадини със заповед на здравния министър Костадин Ангелов бе забранено да работят от 22 март, датата, от която бяха въведени ограничения в цялата страна. Три дни по-късно с указания на министъра на икономиката Лъчезар Борисов им бе разрешено да работят, ако сведат площта си до 300 кв.м. След негативни коментира и остра реакция от бранша на заведенията, няколко часа по-късно премиерът Бойко Борисов нареди разхлабването да се отмени. Мотивира се с необходимостта от равнопоставеност и краткосрочност на мерките - към тогавашния момент за срок от 10 дни.

"Ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата, тъй като евентуално освобождаване на служители би осигурило възможност за запазване на функционирането на бизнеса и на положителни резултати. Не трябва да забравяме, че само в този сегмент от ритейл сектора са заети над 10 000 човека и мерките засягат техните повече от 10 000 домакинства", пише в днешната позиция на организацията.

Конкретните предложения на сдружението са:

- Обхватът на мярка „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ през НАП, която предвижда подкрепа за затворени малки и средни предприятия в размер на 10% от оборота без ДДС, да бъде разширен и към големите компании.

- Обхватът на мярка „Подкрепа за средни предприятия по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също да бъде разширен към големи предприятия.

- Да се разшири обхватът на програма „Запази ме“ като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и така нататък.

- Редуциране на данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите;

Замразяване на данъчните плащания за периода на затваряне на обектите;

Освобождаване на засегнатите компании от данък печалба за 2021 година.