Българо-американският предприемач, роден и живял до 4-годишна възраст във Варна -  Влад Тенев, попадна в списъка на милиардерите на авторитетното издание Forbes. Списъкът бе актуализиран преди ден и към момента финтех иноваторът се класира на 2357-о място с оценка на състоянието от точно 1 милиард щатски долара. 

Един от създателите на приложението "Робинхууд" дели мястото с много други милиардери, които са заработили същото състояние до момента. Все пак признанието е сериозно, защото през последните месеци компанията на Тенев имаше сериозни проблеми, след като бе замесена в скандала с акциите на GameStop, самият бизнесмен бе изслушан в Конгреса на САЩ и имаше съмнения, че срещу приложението може да започнат съдебни действия. 

Владимир е съосновател на компанията „Робинхуд“, която се опитва да промени правилата за търговия с акции на Уолстрийт. Тенев и Байджу Бат създават фирмата през 2010 г. с основна цел – да даде безплатен достъп до борсата в Ню Йорк на млади инвеститори. За целта двамата създават безплатното приложение за айфон и андроид „Робинхуд“ .

Няколко години преди това Влад, както го наричат приятелите му, споделя с Байджу стая в студентското общежитие на Университета Станфърд в Калифорния, където двамата учат математика. След доктората в Станфърд Тенев защитава още една дисертация в Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Иначе - младият българин заминава още едва 4-годишен за САЩ, където по това време работят и двамата му родители. Те са служители в Световната банка и очевидно отварят пътя пред предприемача в света на финансите. 

Джеф Безос отново е най-богат

В моментната класация на Forbes лидер по богатство е основателят на ритейл гиганта Amazon Джеф Безос, който към момента притежава фантастичните 192 млрд. долара. Следва го иноваторът и визионер Илон Мъск със състояние от 168 млрд. долара. 

Френският магнат Бернар Арно и семейството му притежават 164 млрд. долара и заемат третата позиция. Дългогодишният лидер в класацията - Бил Гейтс, вече е "само" на четвърто място със 129 млрд. долара. 

Сметките на Forbes показват, че общото богатство на милиардерите по света достига до 3 трилиона долара и състоянието им не спира да се увеличава. Най-богатите хора на планетата са и тези, които са останали в най-малка степен засегнати от коронавируса и икономическата криза.