"Концесия на летище София ще има и това е добро за летището, добро е за пътниците, за авиокомпаниите и за публичната собственост."

Това заяви днес пред бТВ министърът на транспорта Росен Желязков, който коментира горещата от няколко седмици тема - отлагането на концесионната такса за летище София за първите 10 години от договора с новите оператори на аерогарата. Накратко - правителството взе това решение, което ще позволи на консорциума "СофКънект" да плати дължимите суми в последните 35 години от концесията. Става дума за около 245 млн. евро по курса на днешния ден.

И въпреки че сделката за концесията върви вече почти от 4 години, то едва през последните седмици около нея се вдигна по-голям шум. Трябва да се признае, че БСП например винаги е искала спиране на плановете, но левицата по принцип смята, че отдаването на концесия на летището в София е отказ от суверинитет над националната сигурност.

Отлагането на таксите обаче вкара в играта и "Демократична България", която обяви, че това е корупционна схема, която облагодетелства приятелски кръг около премиера Борисов и дори оттам заявиха, че имат информация - братя Домусчиеви стоят зад концесията, но и информация, която не могат да докажат. 

Фактите говорят, че концесията е наистина проблемна в много отношения, но и решението за отлагане на таксите може да намери своето логично обяснение, особено имайки предвид пандемията и бруталността, с която приземи авиобизнеса по целия свят. 

Оправданието

То е точно такова - властта обяви, че "СофКънект", дружеството, което спечели концесията, е поискало отлагане на таксите, заради рязкото спадане на пътникопотока и по този начин опитва да компенсира загубите си. В същото време консорциумът обещава, че ще преведе веднага първоначалното плащане от 660 млн. лв. с ДДС - сума, която вече е записана в държавния бюджет и правителството - поне на думи - разчита на парите, за да финансира икономическите си мерки. Обещават още и повдигане с няколко милиона евро на бъдещата инвестиция като компенсация. 

Фактите сочат, че пътниците на летище София са намелели от 7 милиона през 2019 г. до едва 3 милиона през 2020 г. Погледнато от бизнес гледна точка, загубата е сериозна и по принцип не би трябвало да може да се компенсира с вдигане на летищните такси, защото "СофКънект" спечели именно с това обещание.

Проблем се оказа, че в този случай отлагането е твърде дълго - цели 10 години, докато концесионерите на летищата във Варна и Бургас получиха отстъпка от само година. Сделката обаче е получила ратификация от Европейската комисия, която казва, че това не е държавна помощ в условията на пандемия. Вероятно защото правителството все пак е включило кауза, която казва, че всяка година ще се прави одит на пътникопотока и ако той се върне на старите числа по-рано, "СофКънект" ще започне да плаща своите концесионни такси именно от тогава. 

Според думите на Росен Желяков днес, България не може да иска от концесионера да понесе всички рискове от загубите, които летището трупа в момента (около 5,5 млн. лв. на месец по сметките на Министерството на транспорта). Желязков отклони и въпроса за това колко ще струват тези 245 млн. евро след 10 години. Елементарната икономическа теория предполага, че ударени от инфлацията, тези пари може ще бъдат доста по-малко. Сметките на ДБ показват цели 100 млн. евро по-малко. 

"Всички, които имат икономическо познание, трябва да имат и юридическо такова, Концесията е управление на актив в полза на двама участници и когато имаме управление, в което се казва, че партньорите си разпределят и ползите, и рисковете, не може само единият да поеме рисковете", обясни днес Желязков. 

В този случай това означава, че реалната сила остава в държавата - ако тя стрикно наблюдава потока към летището и печалба/загубата, би трябвало при добри времена да започне отново и по-рано да взима своето. 

Ако развалим концесията?

Според транспортния министър, ново правителство, в което ГЕРБ не участва, може да опита да развали концесията, но това ще донесе единствено и само беди. Първо, защото ще трябва да се върнат тези 660 млн. лв. от първоначалното плащане, което може би ще създаде риск за бюджета. Второ, защото това означава, че държавата трябва сама да поеме риска за финансирането на летището, оттам - да поеме и загубите. Това означава и съответните юридически действия от страна на концесионера, разбира се. 

И всичко това е фактически вярно. Проблемът е, че едно правителство не може да оправдае евентуална неизгодна сделка, която то е сключило, с последиците, защото именно това се очаква от едно правителство - да предвижда какво ще се случи и да аргументира най-добре обществения и публичен интерес.

Все още остава неизвестно дали въобще са водени преговори за сваляне на тези 10 години с отстъпка поне до 5 например. Ясно е, че фондът е поискал намаляване на таксата, но правителството е отказало. При всички положения 10 години без такси наистина звучи странно и необяснимо. 

Как "СофКънект" спечели?

Тук идват и истинските проблеми. 608 млн. евро инвестиции и 24,5 млн. евро годишно концесионно възнаграждение. Това е официалната оферта на "СофКънект", с която спечелиха концесията. На практика обаче това беше най-ниското предложение за инвестиции и третото най-високо концесионно плащане. Как тогава консорциумът спечели, при положение че - само за сравнение - един от другите кандидати предложи инвестиции за почти милиард и половина или 2,5 пъти повече. 

Според властта - заради обещанието да не се вдигат летищните такси. Нещо, което в момента е в ръцете обаче на въздухоплавателната администрация. Таксите все пак може да бъдат вдигнати, решението за това предстои през май. 

При всички положения обаче правителствената подкрепа за точно този кандидат личеше с пълна сила от самото начало. След като "СофКънект" спечели с не най-добрата оферта, започна скорострелно преминаване на сделката през всички държавни регулатори, които неизменно казваха "ДА". Особено в случая на КЗК на всички е ясно, че Комисията определено има навика да се съобразява с политически силните на деня. 

Кой е концесионерът? 

"СофКънект" е консорциум от дърщерни дружества на големия инвестиционен фонд "Меридиам" и австрийската строителна компания Strabag. Meridiam участва с три отделни дружества на майката-фонд - нещо, което по принцип е доста странно. Няма обаче никакви причини, поне документални и засега, да се смята, че друг стои зад концесията и разбиването на отделните компании цели именно това - да скрие роден играч. 

Проблемна е австрийската компания, която отдавна в България се свърза с Делян Пеевски и която вече един път опита да строи козирка на летището, печално известна вече. Когато Клуб Z говори с представители на Meridiam, те обясниха, че са избрали Strabag, защото са работили и преди с компанията и просто са доволни от партньорството им.

Третият участник е операторът на летището в Мюнхен, който обаче не е част от консорциума и би трябвало да остане на терен едва 12 години от общо 35-годишната концесия. Разбира се, договорът му може да бъде продължен. Това е и имиджовият коз на обединението, защото летището в Мюнхен е едно от най-добрите в цяла Европа.

Иначе Mediam е типичен инвестиционен фонд, който инвестира в дългосрочни инфраструктурни проекти по целия свят. Част от мегапроектите на компанията включват работата по нюйоркските летища JFK и La Guardia, както и редица големи проекти в Азия. Общо 71 с инвестиции достигащи до почти 60 млрд. евро. 

Но - според един от конкурентите на СофКънект - франкфуртското летище Fraport, Meridiam е инвестиционен фонд с ограничено време на работа, който трябва да бъде ликвидиран през 2037 г. или 8 години преди изтичането на консецията за летище София. Разбира се, това повдига въпроса за намеренията на фонда и за неговото желание да изпълни задълженията си. 

"Първо, ние сме инвестиционен фонд, който търси дългосрочни инвестиции. Всички наши проекти са такива. Повечето ни концесии обикновенo са за не по-малко от 30 до 40 години и ние винаги, винаги оставаме до края на тези периоди.

Ние никога не сме излизали от проект, никога не сме го правили и няма да го направим и този път.

Да, нашите инвестори са се разбрали, че животът на фонда е 25 години. Когато това време изтече обаче, ние просто ще продължим работата му още веднъж. Нещо, което сме правили и преди.

Но няма начин ние да напуснем договора за концесията, защото сме отдадени на идеята да останем и да работим. Това е част от нашата ДНК. Няма начин да напуснем концесията преди края й", заяви пред нас Щефан Верман, директор "Бизнес развитие" в Meridiam. 

Клуб Z се допита до експерти в областта на корпоративното право, които да обяснят малко повече как и дали такова преструктуриране е възможно.

Според нашите източници много държави в света, сред които и Франция, позволяват такова ограничено във времето съществуване на инвестиционни фондове. Целта е сигурност на инвеститорите, че след определен период ще получат накуп всичките си дивиденти.

Няма и проблем да бъде продължен животът на фонда след това, но когато българското правителство сключи договора със "СофКънект", трябваше изрично да е записано как и под какви условия трябва да стане това, разказаха експертите. Ако България успее с договора да си гарантира оставането на Meridiam, както разбира се и на оператора на летище Мюнхен, това не би трябвало да е проблем.