Вирджиния стана първият южен щат в САЩ и 16-и поред в страната, който легализира притежанието на малки количества марихуана за удоволствие, съобщи NPR. 

Демократите контролират местния сенат и успешно прекараха закон, който не само дава право на хората да носят количество за лична употреба, но и създава опции за легално производство и продажба на растението. Те успяха да дръпнат назад и датата за влизане в сила на закона - първоначално той щеше да е действащ чак в началото на 2024 г., но вместо това сега от 1 юли тази година всеки над 21 години ще може да притежава до унция (12,83 г) канабис.

Републиканците в щатския Сенат очаквано бяха против законовите промени - но освен обичайната си критика срещу лекия наркотик, имаха и валидни аргументи срещу някои точки в 300-страничния доклад. В него се предвиждат мерки, чрез които да се дадат по-лесно лицензи за производство на хора, или групи, които са били засегнати от войната срещу дрогата в САЩ. Според американските десни, това е несправедлива преференция, според левите - честна компенсация.

"Днес направихме невероятен прогрес в това да спрем таргетирането на чернокожи и кафяви вирджинци чрез селективно прилагане на забраната за марихуана", коментира Ейлийн Филър-Корн, демократка в местния Сенат.

Това всъщност е един от основните доводи на демократите - че забраната за притежание се прилага основно за хора от малцинствата, което на практика я превръщало в расистки закон. Това е и факт - макар употребата сред белите американци и тези от малцинствата да не се различава съществено, цветнокожите имат много по-голям шанс да бъдат арестувани за приженание във всички щати, в които растението все още е незаконно.

Ускореното въвеждане на законопроекта ще е и истинско предизвикателство за производителите на канабис. Употребата на медицински канабис (при рак и глаукома) е легална още от далечната 1998 г., но подготовката на бранша да откликне на много по-широкия пазар за рекреационна употреба вероятно ще отнеме няколко години.