Следим под лупа руските военни маневри по украинската граница, заяви Джей Карни, говорителят на президента на САЩ. И предупреди: "Русия да се въздържа от провокации в украинската криза".

Очакваме от Русия прозрачност и настояваме руските власти да не вземат мерки, които биха могли да бъдат разбрани погрешно или да доведат до грешки в един много деликатен период", добави той на ежедневната пресконференция в Белия дом.

Важно е всички страни, които имат интерес от мирно бъдеще за Украйна, да работят заедно, за да подкрепят едно украинско правителство, което отговаря на стремежите на своя народ, подчерта Карни.

САЩ "очакват от новото правителството да направи всичко по силите си, за да гарантира сигурността и правата на всички под неговото управление, включително правата на малцинствата", изтъкна говорителят.

Янукович сам се отказа от властта, от своите отговорности и подкопа легитимността си, като избяга от Киев, каза Карни. Според него украинският парламент е запълнил вакуума във властта, назначавайки временно изпълняващ длъжността президент.