Едно от най-лошите момчета на хардкор хип-хопа от Източния бряг - рапърът DMX, остава завинаги на 50. В петък вечерта, 9 април, семейството на Ърл Симънс съобщи, че той е починал в болница в родния му Ню Йорк, заобиколен от близките си. Дни по-рано DMX бе приет по спешност - масиран инфаркт.

Бдение пред болницата с молитва за DMX. 

 

Новината разбива сърца, особено ако човек е бил тийнейджър в края на 90-те и първото десетилетие на новия век. А тогава какъв хип-хоп се прави..., като се започне от 2 PAC, Notorious B.I.G... И още има. И хип-хоп още има, разбира се.

DMX всъщност изгрява за голямата рап сцена след убийствата на споменатите две легенди на уличната американска музика, макар да започва да рапира сериозно и да пише текстове в края на 80-те и началото на 90-те години. Дебютният му албум "It's Dark and Hell Is Hot" излиза чак през 1998 година, последван веднага от още един в същата година -"Flesh of My Flesh, Blood of My Blood". През 2000-тa и 2001-a вече е любимият рап изпълнител на Америка - носи приза и за двете години. Получава и три номинации за "Грами" - първата за третия си албум, издаден през 1999-а. Останалите за най-добър соло рап изпълнител.

Албумите му стават бързо платинени. Макар и сингълът от първия - "Ruff Ryders Anthem", да среща и критика, с него започва и комерсиарният успех. Не харесвате хип-хоп,  не сте сред познавачите на тази сцена и не се сещате за парчето? Не е възможно да не сте го чували:

Как започва всичко ли? С меко казано трудно детство, твърде много насилие, липса на баща, социални институции, престои в затвора... На всичкото отгоре е и болнаво дете - с астма. Псевдонимът му дори идва от ... модела на електронни барабани, какъвто имало в последния дом за отглеждане, в който пребивава - вече като тийнейджър - Oberheim DMX. Е, абревиатурата се разгръща и като Dark Man X.

Следва и наркотичната зависимост, с периодични опити да се лекува. А и музикалната му кариера често, да не кажем твърде често остава встрани от прожекторите, а и от живота му покрай постоянните сблъсъци със закона. А те са по конспекта - наркотици, оръжие, жестокост към животни, обир..., като шофирането без книжка, пиян, надрусан са съвсем безобидните на общия фон. Последното му обвинение бе за данъчни измами, когато се и призна за виновен - през 2017 година. Лошото момче на Източния бряг, както казахме. А вероятно и първата му съпруга би се съгласила донякъде - заедно са в продължение на 15 години, ученическа любов, имат 4 деца... Но се оказва, че DMX междувременно е станал баща на още няколко. Доказват го и генни тестове. С Тамара обаче остават приятели след раздялата.

Бившата съпрута на DMX - Тамара (вляво) също бе с феновете пред болницата, докато се молеха рапърът да оцелее.  

 

А преките наследници са общо 15.

Кариета прави и в киното - участва и в продукции като „Ромео трябва да умре“, "От люлка до гроб" и други. Последната му поява в роля е от 2019 г. - в "Отвъд закона", където играе детектив. Същата година отмени и турне - за да се лекува от зависимости и да се отдаде на семейството и трезвеността си - по собствените му думи.

Накрая сърцето не е издържало.

Но пък това парче от 1990/2000 г. издържа на времето и все така си върти по клубове и музикални канали: