Процедурата за периодична атестация на съдията от Софийския апелативен съд Милен Василев бе прекратена. И ще започне от нула.

Това стана в режим на пълна бъркотия около статута на магистрата, който опитва да получи атестация от... 2018 г. И междувременно тя му трябва, за да расте в конкурси за ВКС, в които е подал документи.

Милен Василев не е неизвестен.

Той разлепи преди години нещо като "позиви" из САС, в които обвиняваше председателката на съда Даниела Дончева, че практически е иззела дело, което чрез случайното разпределение се е падало на него - дело, което засяга КТБ и главния свидетел Бисер Лазов и станало известно като "делото за 102-та милиона".

Василев намекваше по адрес на председателката "със здраве да си харчи честно спечелените пари".

Дончева дори опита да го осъди в Пловдивския съд, но това не стана.

Тези му дейности обаче дадоха повод на отявени представители на "здравите сили" ВСС като Драгомир Кояджиков да го атакуват и да получи по-ниска оценка, защото "лепил разни бележки по стените"...  По принцип съдията има най-високата възможна оценка 20 - за "правни знания и умения", но и намаляване заради Етичния кодекс.

Пради няколко седмици се разбра, че Василев, освен че оспорва получената понижена оценка от 94 точки, е написал писмо, пълно с гневни оценки до Съдийската колегия на Съвета.

Там той наричеше този състав на ВСС "най-нищоправещия" (дейноста, за която съдията чака да бъде оценяван, се простира от 2013-2017 г.!) и предлагаше членовете за колективен "орден герои на социалистическия труд", изразявайки съжаление, че такъв орден вече нямало.

В крайна сметка, след като кадровиците пак... отложиха на два пъти казуса му, за да се запознаят всички с него, изпаднаха и в процедурни, и във фактически дебати. 

За да е още по-смешно... законът е променен

Самият съдия чрез заявлението си от 22 март т.г. настояваше въпросната втора поред процедура за периодично атестиране да бъде прекратена поради отпадане на законовото основание за нейното провеждане - междувременно Законът за съдебната власт (ЗСВ) е променен така, че вече се провежда само една, а не както преди две периодични атестации. Първата му такава е още от април 2013 г. и обхваща периода 2008-2012 г. През май 2018 г. пък е открита процедура за втора периодична атестация по искане на председателя на Софийския апелативен съд.

А от февруари 2020 г. отпада задължението за второ периодично атестиране на магистратите.

Днес, след като Съдийската колегия с мнозинство от 8 души гласува да се "занули" процедурата, Георги Чолаков - председател на ВАС, каза, че все пак на съдия Василев ще му трябва извънредна атестация заради конкурсите, в които участва и изрази увереност, че тя ще стане в максимално кратки срокове.