Военната активност в Южнокитайско море се засили през уикенда, когато китайски самолетоносач навлезе в региона и експедиционната ударна група на американския флот завърши учения, предава Си Ен Ен.

Междувременно САЩ и Филипините се подготвяха за съвместни учения, докато министърът на отбраната на САЩ предложи начини за задълбочаване на военното сътрудничество между Вашингтон и Манила, след като Китай съсредоточи кораби в спорни води.

Китайският държавен в. "Глобал таймс" в неделя заяви, че първият самолетоносач в страната "Ляонин" е навлязъл в Южнокитайско море в събота, след като завърши седмица военноморски учения около Тайван. Няма официално съобщение за местоположението на "Ляонин", но китайското издание се позова на спътникови снимки, показани за първи път от американската медия The War Zone.

"Ляонин" пристига в Южнокитайско море, след като експедиционна ударна група на ВМС на САЩ, оглавявана от самолетоносача "Тиъдър Рузвелт" и десантно-щурмов кораб "Мейкин айллънд", проведе учения в Южнокитайско море ден по-рано. Към двата бойни кораба се присъединиха крайцер, разрушители и по-малки кораби-амфибии.

Корабите също превозваха стотици морски пехотинци от 15-та експедиционна морска част, както и поддържащите ги хеликоптери и изтребители Ф-35.

„Тази експедиционна ударна група напълно демонстрира, че поддържаме надеждни за борба сили, способни да реагират на всякакви непредвидени обстоятелства, да възпират агресията и да осигурят регионална сигурност и стабилност в подкрепа на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“, каза капитанът на американския флот Стюарт Батешански.

В. „Глобал таймс" цитира китайски военен експерт Вей Дунсю, който заяви, че ученията на американския флот са провокация.

Ученията на китайския самолетоносач "могат да установят по-широки морски отбранителни позиции, да защитят крайбрежните региони на Китай и да държат американските военни дейности под контрол", казва Вей.

Американски анализатор описа присъствието на "Ляонин" в Южнокитайско море като нормално за пролетта, когато метеорологичните условия са благоприятни за учения.

"Ляонин" слиза там по това време на годината за занятия по противовъздушна отбрана и стрелби", каза Карл Шустър, бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на американското тихоокеанско командване.

В понеделник над 1700 американски и филипински военнослужещи започнаха двуседмични военни учения, предаде Ройтерс.

Ученията ще бъдат фокусирани върху тестване на готовността на американските и филипинските войски да реагират на събития като екстремистки атаки и природни бедствия, се казва в съобщението.

Те идват, след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в неделя предложи на своя колега в Манила Делфин Лорензана начини за задълбочаване на връзките между американските и филипинските военни, се казва в изявление на Пентагона.

Напрежението се простря и до североизточните краища на Южнокитайско море, където се намира остров Тайван. Пекин твърди, че демократичният самоуправляващ се остров с почти 24-милионно население е негова територия, въпреки че двете страни се управляват отделно повече от седем десетилетия.

Китайският президент Си Дзинпин обеща, че Пекин никога няма да позволи на Тайван да стане официално независим и отказа да изключи използването на сила, ако е необходимо, за обединяване на острова с континента.

Преди да се премести в Южнокитайско море през уикенда, "Ляонин" в продължение на една седмица демонстрира военни мускули около Тайван. Маневрите показаха как  "Ляонин" и съпътстващите го кораби действат в Тихия океан от изток, а военните самолети китайската Народноосвободителна армия нападат от запад в обявената от тайванската противовъздушна отбрана зона за идентификация.

Анализатори коментираха, че ученията са предупреждение към Тайпе и Вашингтон, че Пекин няма да приеме стъпки към независимост на Тайван и е готов да действа военно, за да ги предотврати.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в неделя, че Вашингтон поддържа ангажимента си да защитава Тайван.

Китай предупреди САЩ да спрат да си играят с огъня по отношение на Тайван и възрази, след като Вашингтон публикува нови препоръки, които позволяват на американски представители да се срещат по-свободно с представители на острова, който Пекин смята за своя територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Взетото в петък решение на Държавния департамент на САЩ да задълбочи отношенията си със самоуправляващия се Тайван беше взето на фона на засилената китайска военна активност около острова, включително почти всекидневното навлизане на китайски сили в зоната му за противовъздушна отбрана.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви пред медиите, че китайските дипломати са изразили силно възражение пред САЩ.

Китай призовава Вашингтон "да не си играе с огъня по въпроса за Тайван, да спре незабавно всякакви форми на контакт между представители на САЩ и Тайван, да подхожда към въпроса по предпазлив и уместен начин и да не изпраща погрешни сигнали на тайванските сепаратисти. Това би навредило на отношенията между Вашингтон и Пекин, както и на мира и стабилността над Тайванския пролив", подчерта говорителят.

Тайван е най-чувствителният териториален и дипломатически въпрос за Китай и редовно става източник на напрежение със САЩ. Китай никога не се е отказвал от варианта да използва сила, за да постави острова под свой контрол, отбелязва Ройтерс.