Обвинението и защитата в процеса срещу бивш полицай от Минеаполис, обвинен в убийството на чернокажия Джордж Флойд, ще произнесат днес заключителните си пледоарии, предаде Асошиейтед прес.

За прокурорите белият Дерек Шовин безразсъдно е задушил до смърт Флойд, докато повече от девет минути е държал коляното си на шията му при арест въпреки многократните викове на Флойд, че не може да диша. Според обвинението тези действия на полицая заслужават присъда само за непредумишлено убийство.

За защитата Шовин трябва да бъде оправдан: Флойд, който е бил с болно сърце, сам се е изложил на риск, като преди ареста е погълнал наркотиците фентанил и метамфетамин, а след това е оказал съпротива на полицаите, опитващи се да го арестуват.  

Няма времеви ограничения за продължителността на пледоариите. След тях анонимното жури от съдебни заседатели трябва да се произнесе с "виновен" или "невинен". За да признаят Шовин за виновен, заседателите трябва да бъдат единодушни. Това означава, че защитата ще цели да разколебае поне един от тях. 

Залата на съда в Минеаполис, столица на северния щат Минесота, е отцепена с бетонни заграждения и бодлива тел предвид високата обществена чувствителност към процеса.

Смъртта на Флойд на 25 май м.г. предизвика най-голямата вълна от расови вълнения, която САЩ са виждали от 60-те години на миналия век. Смъртта на чернокож младеж от полицейски куршум близо до Минеаполис, пак при опит за арест миналата седмица, отново качи напрежението.