Анализаторите на Бойко Борисов затягат примката около новите партии със следните послания:

- Видяхме, че можете да протестирате, сега да ви видим дали можете да носите отговорност.

- Говоренето срещу ГЕРБ не може да е централна тема.

- От новите партии само "Демократична България" е автентична, а другите са задкулисни. Тоест, ако ДБ действа с тях, ще стане и тя част от задкулисието. (ГЕРБ разбира се е по-малкото зло, винаги).

- Даниел Митов е по-десен от всички, защо не го подкрепите. Щом сте евроатлантици как не подкрепяте него, а ще работите с левите. 

Всички послания водят публиката към една добре опакована лъжа - че отговорността за стабилно управление сега не е на ГЕРБ и провалът от невъзможността за съставяне на управление не е на Борисов, а е на новите партии. Разбира се, че е лъжа и че провалът е на Борисов, заради преминаването на всички политически и морални граници.

Така новите партии влизат в капана и решават да "спасяват България" в една невъзможна ситуация. За промени в конституцията в този парламент се изисква мнозинство с участието на ДПС, освен на БСП - гледали сме го този сериал вече. За ясни промени в съдебната власт, икономиката и лустрация се иска стабилно мнозинство, а не извиване на ръце от БСП. 

Скъпи спасители, направете една крачка назад, помислете не само какво трябва да се направи, но и имате ли ресурсите да го направите в този парламент. Защото ако не го направите, но запазите достойнството и лицето си до следващите избори, това ще ви бъде простено политически. Но ако не успеете и направите дежурните компромиси, това ще бъде тежка за преодоляване загуба на достойнство и инерция и нови 10 години на лутане. 

Не поемайте по-голяма отговорност, отколкото ви е дадена към настоящия момент, колкото и борисовите анализатори да ви я вменяват. Промяната на България е дълъг процес, който изисква на първо място връщане на доверието в политиците, а не проектозокони и "някакви" подобрения. 

Лидерите на новите партии трябва да излязат и ясно да кажат, че отговорността за липса на перспективи за стабилно управление в този парламент е на Борисов, а не да кършат ръце и да обясняват, че може би ще има кабинет, ако БСП...