За пръв път в историята днес летателен уред излетя от чужда планета - малкият хеликоптер на роувъра Ingenuity, изпратен от НАСА на Марс, съобщиха от космическата агенция.

Тежащ под 2 кг и висок под 50 см, Ingenuity е инженерно постижение, което днес, в 10:50 ч българско време, е направил своя първи полет - за около 30 секунди, три метра над повърхността на Червената планета.

Налице е и видео от марсохода Perseverance, на чийто корем Ingenuity пристигна на Марс.

Предстоят далеч по-амбициозни полети - на до 300 метра от роувъра, и на по-голяма височина. Но предизвикателството е сериозно - атмосферата на Марс е 100 пъти по-рядка от земната, и генерирането на достатъчно подемна сила е проблем, дори при по-ниската гравитация (около една трета от земната). Еквивалентът е хеликоптер да излети от платформа на 30 000 метра над Земята - а такъв никога не е летял на подобна височина.

Хеликоптерът е с два чифта перки, въртящи се в противоположни посоки.

Ingenuity е изключително леко натоварен - има само комуникационна система и камера с висока резолюция за помощ при навигиране, кацане и запис на терена. Разбира се, на борда е налице и процесорна мощ като на смартфон - всъщност той се управлява от Qualcomm Snapdragon 801, но с операционна система Linux, не Android.

Основната цел на машинката е да докаже, че летателни апарати с ротационно задвижване могат да летят на други планети.