Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание утре, съобщават от прессекретариата му.

Най-голямата група е на коалицията ГЕРБ-СДС, която вече излъчи кандидат за премиер - Даниел Митов.

Днес бившият външен министър също участва в консултациите при президента преди старта на "въртележката" с мандатите. Възможностите пред Митов са връщане на мандата или реализацията му в рамките на седмица.

Към момента е известно, че правителство, излъчено от ГЕРБ-СДС няма да получи никаква подкрепа в 45-ия парламент, освен от собствената му парламентарна група. Или поне такива са заявките засега.

Държавният глава се срещна днес последователно с всички парламентарно представени партии и коалиции.

В разговорите той подчерта, че трябва да се използват всички възможности за съставяне на стабилен кабинет, но без безпринципни коалиции и политическо безвремие.

По време на консултациите стана ясно, че ако втората по големина политическа сила в парламента "Има такъв народ" състави правителство, то ще е на малцинството, тъй като формацията на Слави Трифонов отказва да се коалира или да получи подкрепа от партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС, макар и трите да предложиха такава под някаква форма. В същото време тримата нови играчи в Народното събрание - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" имат едва 92-ма депутати общо, а са им необходими поне 121.

Междувременно по време на консултациите ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" обявиха, че не искат да взимат третия мандат, който Радев би трябвало да връчи, в случай, че първите две политически сили не желаят или не могат да съставят правителство.