Правителство на малцинството може да работи.

Водят се неофициални разговори между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Това каза тази сутрин в студиото на БНТ зам.-председателят на парламентарната група на "Изправи се!" Николай Хаджигенов, без обаче да посочва дали от ИТН са съгласни на такъв вариант.

Хаджигенов изчисли, че има два вида "мнозинства" в Народното събрание - едно с подкрепата на около 130 народни представи и едно - с над 150.

"Реалистично правителство на малцинството може да работи, около провеждането на определени политики - промяна в Изборния кодекс, отмяна на дискриминационни и противоконституционни норми, правосъдна реформа. Т. е. тези най-важните неща, нетърпящи отлагане. Това е съвсем достатъчно като начало за обединение на всички", заяви той.

"Има почти 100% съгласие по тези теми. Буквално работим заедно, допълваме се", добави Хаджигенов.

На въпрос колко е срокът на годност на 45-ото Народно събрание, заяви: "достатъчно дълъг". След което посочи, че вече са внесени редица закони за изменение. 

"Нужна е поне година, за да приемем нужните ни неща".

"Искам да видя как ще направим избори през лятото", допълни той.

Политическите сили трябва да се научат да работят в комбинация с другите, както и в трудни условия - посочи още Хаджигенов. И разкри, че като най-малка сила в парламента от коалицията му са подели инициативата за започване на неофициални политически разговори с всички опозиционни партии. Не са говорили все още с БСП и ДПС.

Това изказване само по себе си е любопитно в контекста на това, че паралелно с участието на Хаджигенов в ефира на БНТ, председателката на групата Мая Манолова бе в ефира на бТВ и там Манолова категорично отрече да се водят разговори за съставяне на правителство. Ако такива имало, то те щели да са публични.