Пеп Гуардиола, който наскоро подписа нов договор с "Манчестър Сити" и е напът отново да направи отбора шампион на Англия, се противопостави на Европейската Суперлига (ЕС). "Гражданите" са сред 12-те тима (шест английски) основатели на проекта, предизвикал събития без аналог в световния футбол.

"Не е спорт, когато няма връзка между усилие и успех. Не е спорт, когато успехът ти е гарантиран, когато няма значение дали печелиш или губиш, заяви каталунецът на редовната си пресконференция. - Не е справедливо един отбор да се бори и бори за върха и да не може да се класира там, защото е запазен само за няколко тима.

Има си хора, които трябва да обяснят ситуацията и то възможно най-скоро. Като например защо едни отбори са там, а други не са. "Аякс" четири пъти е ставал европейски шампион и не фигурира. Всеки гони собствения си интерес. Висшата лига има свой интерес, както и УЕФА. Досега те не са имали допирни точки."

Гуардиола коментира саркастично факта, че се е оказал първият човек в "Манчестър Сити", който се произнася за Суперлигата. Няма нищо страшно да излезеш и за говориш пред медиите, за да обясниш на хората какво се случва, добави той.

"Аз съм част от този клуб и го подкрепям, но си имам мое мнение", каза още един от най-успешните треньори на футбола.

Междувременно в английски медии, като "Дейли мейл", се появиха информации, че два от отборите - "Манчестър Сити" и "Челси", са се разколебали заради мощната ответна реакция срещу проекта. Те обмисляли оттегляне. Анонимни източници от тези клубове заявили, че те не останали доволни от начина, по който е направен анонсът. Освен това "в събота са се подписали на празен лист хартия, като някои подробности им били спестени".

Засега няма коментар от "Етихад" и "Стамфорд Бридж" на тези твърдения. Снощи президентът на Суперлигата и на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес заяви, че никой няма да напуска, 12-те клуба са подписали 23-годишен договор. Гарантирани са им по над 300 милиона евро на сезон, което е около три пъти повече от парите, които печели победителят в Шампионската лига.

Спонсор на лигата е JP Morgan, но и от банковата институция още не са коментирали въпроса.

Изявления публикуваха "Байерн" (Мюнхен) и "Пари Сен Жермен", за които се твърди, че са получили покани да се присъединят. И двата клуба заявиха, че са на страната на УЕФА "и истинския футбол" и няма да участват. Перес обяви, че тепърва с тях ще има преговори, но изтекли копия от договорите и други документи сочат, че вече са били потърсени.

Босът на мюнхенци Карл-Хайнц Румениге обясни отказа с феновете, които притежават 51 процента от "Байерн".

Днес британският премиер Борис Джонсън се срещна с представители на опозицията на проекта - Висшата лига, Футболната асоциация, организирани привърженици... На срещата присъства и министърът на културата Оливър Доудън, който е ресорен за спорта.

Джонсън отново потвърди намерението си да попречи на начинанието на 12-те. Дори е готов да инициира промени в законодателството, за да осуети отцепване от евротурнирите на шест английски гранда. Нарече Суперлигата "затворен пазар".

Среща имаше и на 14-те останали клуба от Висшата лига. Те се обявиха срещу Европейската суперлига вече с обща позиция. Ще се обединят за съвместни действия. А капитанът на "Ливърпул" Джордан Хендерсън инициира разговор между футболистите, за да излязат и те с позиция. Според писания в различни медии играчите на шестте клуба били бесни, че не са попитани.

Преди близо година Хендерсън беше в основата звездите на Премиър лийг да вземат решение за създадане на фонд за събиране на средства срещу коронавируса. Тогава те отказаха да приемат намаляване на заплатите по предложение на собствениците на клубовете.

Междувременно тв гиганти и компании с големи стрийминг платформи също се разграничават от Суперлигата. Това са "Скай", "БТ Спорт" "Амазон", "Дисни", "Фейсбук" и DAZN. С изключение на "Дисни", всички изредени разпространиха изявления, в които заявяват, че не подкрепят лигата и не са водели преговори. Телевизионните права са ключ към успеха на начинание като ЕС.