Промяна на Изборния кодекс за една нощ. 

Такъв бе лайтмотивът при днешното първо заседание на правната комисия, на която беше разгледана цяла „плеяда“ от изменения в изборното законодателство – общо шест на брой. От всички парламентарно представени партии, само БСП и ДПС не внесоха свои проекти за изменения в ИК.

При провелата се днес дискусия обаче народни представители неколкократно намекнаха, че т.нар. партии на промяната, начело с „Има такъв народ“ бързат с измененията в ИК, защото формацията на Слави Трифонов няма да състави правителство, малко вероятно е при тази конфигурация това да направи и третата партия, която ще получи проучвателния мандат – следователно – се върви към нови избори това лято.

Най-общо, в проектите на ИТН, „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се! Мутри вън!“ се предлагат: създаване на избирателен район „Чужбина“, гласуване по пощата, електронно дистанционно гласуване, изцяло машинно гласуване (в някои от проектите - с някои изключения), по-лесно разкриване на секции в чужбина,в т.ч. чрез автоматично разкриване на СИК, е-подаване на заявления, намаляване на броя на самите заявления, подмяна на състава на сегашната Централната избирателна комисия (ЦИК) и мн. др.

От ГЕРБ пък внесоха проект за въвеждане на изцяло мажоритарен избор – като предизвикателство към партията на Трифонов, за която това бе част от предизборната платформа, но вече в парламента обявиха, че ще изчакат с тази законодателна инициатива.

Интересно е обаче как протече дебатът, след като вносителите представиха проектите си. Тон зададе Радомир Чолаков (ГЕРБ), започвайки отдалече. Чолаков се обърна персонално към Ива Митева – председателката на парламента и юрист на ИТН, като я похвали за думите й в интервю.

„Особено ми хареса репликата ви, че не може закони да се променят за една нощ“, заяви той.

След което продължи по проектите, в т.ч. този на ИТН: „Истински ме е страх от гласуване по пощата и от електронно дистанционно гласуване. Истински ме е страх“. Не разбирал и упорството да се прави нещо, защото някой е казал, че трябва да се направи.

"Тези избори бяха честни и защо се настоява, че сме в криза? Има си конституционна процедура. - За да може да се аргументира изборна промяна за една нощ“ - стигна до извода Чолаков.

Митева обаче му отвърна като направи на пух и прах написания от ГЕРБ проект за мажоритарен вот, като на свой ред обвини най-голямата партия, че го е написала за една нощ. Подчерта също така, че „избирателна система не се променя за една нощ“ и ако ще се въвежда мажоритарен вот – изцяло такъв, то това ще отнеме поне няколко години.

Тодор Байчев (БСП) също започна изказването си по проектите, очертавайки перспективата на 45-тото народно събрание. 

„Някой иска Изборният кодекс да се промени за една нощ“, започна той.

Изброи какво би подкрепила БСП и какво не, като: машинен вот изцяло и активна регистрация, но не и електронното дистанционно гласуване, вот по пощата, намаляване на преференцията от 7 на 5 на сто (предложение на „Изправи се! Мутри вън!“), мажоритарна система. От думите му се разбра и, че левицата била за обособяване на район „Чужбина“ ( какъвто никога не е предлагала).

След което Байчев се обяви и против смяна на състава на сегашната ЦИК с аргумента: след като не знаем кога ще са следващите избори и дали те няма да са предсрочни, дали няма да ги посрещнем със сменена изборна администрация и сме избрали нов състав, който няма опит в организирането на процеса.

Сходни намеци направи и Хамид Хамид (ДПС). По думите му според „анализаторите и опасенията на колегите“ пред новосформираната правна комисия не се очертава дълъг хоризонт за амбициите, които си е поставила – да разгледа и гласува всичко, което се прилага. 

Хамид започна изложението си поздрав към Чолаков за неговите встъпителни думи. 

„Наистина, колеги, законодателство не се приема за една нощ, още повече това важи за изборни правила. Иначе щяхме да наречем прищявка всички препоръки на Венецианската комисия, която упорито казва да не променяме правилата 6 месеца преди изборите“, посочи депутатът от Движението.

По думите му сега депутатите трябва да приемат някои изменения в ИК, но не и такива, които генерално влияе на изборния процес. Посочи това, с което от ДПС не само са съгласни, а и сами са предлагали – като отпадане на ограниченията за гласоподавателите, живущи в страни извън Европейския съюз, въвеждане на машинния вот, но:

„Не знам дали заради фирмата („Сиела Норма“, която неизменно получава поръчката за доставката на устройствата) или друго, но машинното гласуване се проваля – заради нежеланието на изборната администрация да го въведе“. Хамид разказа как машината в неговата секция блокирала, не могли да я оправят „и срам не срам – гласувах на хартия“. „Ще настояваме за писмени становища от ЦИК, ДАЕУ, ДАНС, МВР – защото чухме, че някои машини са транспортирани от частни куриерски фирми“, представи мнението на ДПС той.

По отношение на предложенията за машинен вот и в чужбина, какъвто сега няма заради сложната логистика, Хамид попита: „Колко ще ни струват услугите на кралската полиция във Великобритания? Това са лесни за гласуване въпроси, но като реализация ще са проблем пред администрацията“.

Очаквано се обяви и против електронното дистанционно гласуване. Както и срещу пощенското: "Нямам нищо против нигерийските пощенски служби, но аз не знам мога ли да им се доверя" - аргументира се. И пак призова да се променят само онези правила, по които има консенсус и които не променят радикално системата на гласуване.

Заседанието на комисията продължи над три часа и половина, като на финала бе приет само проектът на "Има такъв народ", който обаче съдържа в себе си по-голямата част от предложенията на останалите формации, с изключение на тези на ГЕРБ.  

Големият отсъстващ на това заседание, на което дойдоха всички институции, ангажирани с изборния процес (дори и "Български пощи", което формално не участва към момента) бе... ЦИК.