Софийски градски съд е блокирал днес вписването на новия борд на директорите на Българския енергиен холдинг, който бе избран в последните дни. Причината - жалба на София Касидова, която бе зам.-министър на икономиката в кабинета на "Сакскуборготски". Тя твърди, че според методиката за оценка на кандидатите тя е номинирана на второ място като независим член на Съвета на директорите. Вместо нея обаче е вписан Александър Църноречки. Новината бе съобщена от Владислав Панев от "Демократична България". 

"Съдът спря вписването на борда на Български енергиен холдинг, след подадена жалба за опорочаване на конкурса, който Теменужка Петкова с толкова патос защитаваше вчера. Така бързат да си инсталират калинките, че даже не са опитали да впишат победителите в конкурса. А вместо един от класираните пробват да назначат бившия ПР на БЕХ Църноречки. Схеми без край. Малко им остава и правят грешки, няма как", написа той. 

Промените в борда на БЕХ станаха повод много от опозиционните политици да твърдят, че ГЕРБ се окопава в енергетиката, защото смяната на ръководството по политически причини би била много трудна. В същото време БЕХ е най-важният енергиен държавен орган, а неговият председател е като "втори министър". Очаквано - за шеф на БЕХ бе избран бившият депутат от партията на Бойко Борисов и бивш председател на енергийната комисия към НС Валентин Николов. 

Оказва се обаче, че вместо единия избран член на борда - София Касидова, в Търговския регистър е вписан Александър Църноречки, който е бивш медиен говорител на дружеството. 

Припомняме, че "смяната на караула" в най-важното у нас енергийно дружество - БЕХ, започна буквално ден преди изборите, когато държавата обяви кои ще са нейните представители в ръководството. 

Освен бившия председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, това са още бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и Стелиан Коев, който е оглавявал дирекция в мини "Марица Изток". Един от тях ще стане следващият изпълнителен директор на БЕХ. Почти сигурно е, че това ще е Валентин Николов от ГЕРБ.