Българите трябва да се пенсионират в обозримо бъдеще на 65 години, а при средна заплата от 865 лв. пенсията трябва да е 700 лв., коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Дарик. И направи сметка.

В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца.

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възрастАко действащото законодателство не се промени, ще настъпи един хаос в пенсионната система", посочи Калфин.

Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълга дискусия, обясни вицето.

Синдикатите поставиха въпроси, свързани с възрастта за пенсиониране, които за следващата година не ги удовлетворяват, свързани с предложенията примерно за отпадане за новите пенсионери от освидетелстването за трудова пригодност. В момента всеки един човек в пенсионна възраст може да отиде на ТЕЛК и да се освидетелства за това колко е трудоспособен. Нормално е хора с увреждания да бъдат подпомагани. Логиката да освидетелстваш човек, който вече е излязъл в пенсия, който е навършил стаж и възраст, да ги изследваш, някак си не е угодно. Тази система съществува към момента, уточни Калфин.

Освен това целта на реформата е пенсията да бъде някъде 80% от заплатата, която си получавал. Сега е много по-малко, толкова е объркана системата, смята той.

Калфин изтъкна, че в момента средната пенсия е 236 лева, средната работна заплата е 865 лева, което означава, че средната пенсия е три и половина пъти по-ниска. Хората трябва да се пенсионират със 700 лева пенсия, ако работи добре тази система, подчерта социалният министър. Той увери, че със синдикатите и работодателите са се разбрали да търсят бързо трайните решения, за да не правят кръпки само за една година.