Недомисленото парламентарно решение за мораториум върху действията на всички държавни органи "разходи" безсмислено до София няколко кандидати за съдийски шефове, остави без председател съдилищата в Нова Загора, Омуртаг и Самоков, а пък един съдия - Димитър Фикиин, не можа да се премести в Апелативен съд-София.

Отнесе го и Пламен Панайотов, който е един от разпознаваемите зам.председатели на Спецсъда и който иска да се мести в Административен съд-София град. Всуе.

Макар мораториумът да бе пратен в Конституционния съд (КС) от ГЕРБ, той е излязъл в Държавен вестник, минали са три дни и към днешна дата - когато Съдийската колегия трябваше да избере съответните шефове, е де юре и де факто действащ. В него забраната се простира върху “избop или нaзнaчaвaнe нa лицa, зaeмaщи виcши пyблични длъжнocти пo cмиcълa нa чл. 6 oт Зaĸoнa зa пpoтивoдeйcтвиe нa ĸopyпциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaĸoннo пpидoбитoтo имyщecтвo“. Maгиcтpaтитe обаче също пoпaдaт в oбxвaтa нa въпросния член. И oчeвиднo ниĸoй в пapлaмeнтa нe e oбъpнaл внимaниe нa тoвa.

Затова Съдийската колегия - след цял час дебати "на тъмно" без интернет излъчване, все пак се обедини да отложи въпросните назначения. Това стана, въпреки че кандидатите бяха дошли в София в сградата на ул. "Екзарх Йосиф".

Проблемът стои и пред "задаващите" се процедури за избор на други съдилища, а Драгомир Кояджиков уместно отбеляза, че някои от конкурсите се влачат повече от година.

Така изборите отидоха за края на май и началото на юни, когато се очаква или да има служебно правителство - едно от условията за отпадане на мораториума, или пък той да бъде "бутнат" от КС.

В кръга на шегата - добре че при това положение днес и при "добрите намрения" на новите парламентаристи, Съдийската колегия поне успя да пенсионира успешно двама магистрати.