Бързият колапс на проекта Европейска Суперлига напомни за тежките проблеми и сложни процеси в някои клубове. Като например "Арсенал", който бе сред 12-те отцепници.

Запалянковците на лондонския клуб изразиха недоволството си срещу собственика и американски милиардер Стан Кронке в масов протест край стадион "Емиратс". А в социалните мрежи го правят постоянно.

Факт е, че те никога не са го обичали и дори изразяваха съжаление, че щатският бизнесмен откупи дела на Алишер Усманов, а не обратното. Руснакът демонстрираше желание да инвестира пари и усилия в клуба. "Арсенал" от години е извън битката за титлата на Англия, а вече и трайно извън топ 4.

Така почитателите на "топчиите" използваха събитията покрай мъртвородената Суперлига, за да призоват Кронке да продаде отбора. Нещо, което правят и феновете на "Манчестър Юнайтед" към семейство Глейзър.

В края на миналата седмица добилият популярност в последните години Даниел Ек, който е основател на музикалната платформа Spotify, и милиардер само на 38 г., заяви, че проявява интерес към "Арсенал".

Богатството на Ек се изчислява на 4,7 милиарда долара, според "Форбс".

"Откакто се помня съм от "Арсенал" - още от дете. Ако КSE пожелае да продаде "Арсенал", мога да се пробвам", написа той в туитър.

KSE (Kroenke Sports & Entertainment) е фирмата, която притежава "Арсенал" заедно с отбори в щатските професионални лиги като "Лос Анджелис Рамс" (американски футбол), "Денвър Нъгетс" (баскетбол), "Колорадо Аваланч" (хокей на лед), "Колорадо Рапидс" (футбол) и т.н.

Засега обаче Кронке не възнамерява да се разделя с клуба от Северен Лондон. Неговият син Джош, който управлява оперативно "Арсенал", каза това във фенски форум на "топчиите", в който бе подложен на кръстосан огън, след като прие да участва.

Запитан бе каква е стратегията на фамилията му за оттегляне от 13-кратния шампион на Англия. Отговорът бе следният:

"Нямам желание да отговарям на този въпрос, защото нямаме намерение да продаваме." 

Междувременно до Даниел Ек застанаха трима големи от последния наистина велик отбор на "Арсенал" - Тиери Анри (долу), Денис Беркамп и Патрик Виера.

Анри, който е първият от двамата футболисти, избрани в Залата на славата на Висшата лига, заедно с Алън Шиърър, коментира преди дни, че не може да познае "Арсенал". Това не е клубът, с който се прослави, идентичността му е позагубена.

Кронке се извини заради Суперлигата, включително персонално на мениджъра Микел Артета. Това извинение обаче никак не усмирява запалянковците. За тях любимият им тим се управлява лошо и е време янките да го оставят "и да си ходят у дома". Последното е просто израз, тъй като Стан, а и Джош Кронке, рядко се вясват на "Емиратс". Нещо, което синът обеща да промени скоро.

Анализатори на Острова са на мнение, че ако Даниел Ек наистина иска да придобие детската си любов, трябва да направи конкретни стъпки. В Северен Лондон се надяват, че провалът на Суперлигата, кризата и фенската опозиция могат да принудят американците да продават, особено ако има оферта на масата.

А последната надежда е свързана с героите Виера, Беркамп и Анри. На терена те са показали какво умеят.