Месут Йозил не беше картотекиран в тима на "Арсенал" за сезона във Висшата лига и в УЕФА за Лига Европа. Вместо с първия отбор на "топчиите", той ще тренира с втория (до 23 г.). И ще продължи да получава по 350 000 паунда седмично, което си остава една от най-високите заплати не само в Премиърлийг.

Какво се случи? Защо футболист с такава визитка и опит се оказва извън сметките за целия сезон (това би могло да се промени)? Още нещо - при опустошителните последствия от пандемията германецът с турски корени все така ще прибира състояние, а ще тренира "за здраве", както обичат да казват играчите в подобни случаи.

Проблемите на халфа в клуба, чийто играч стана през 2013 г. за рекордните тогава за "Арсенал" 42 милиона паунда, не са от вчера. В последните години той бе обвиняван, че невинаги дава всичко от себе си и че формата му доста криволичи. Въпреки това преподписа преди 2 г. и заплатата му бе увеличена. Предполагаше се, че това ще го мотивира.

Факт е, че от лятото на същата 2018 г. за Месут Йозил се говори предимно за негови изяви извън терена, а не за магически пасове и голове, с каквито той безспорно може да се похвали. Но не и напоследък.

Снимката с Ердоган и напускането на германския национален отбор

Всичко започна с начина, по който полузащитникът напусна националния отбор на Германия след фиаското на Световното в Русия. Той излезе с пространно писмо в социалните мрежи, в което обвини футболните шефове в страната в "расизъм и липса на уважение". Това предизвика лавина от коментари по цял свят и не затихна месеци наред. Много се коментираше визита на Месут при Ердоган - преди Мондиала, на която играчът подари на турския лидер своя фланелка на "Арсенал" с номер 11.

Йозил никога не е криел възхищението си към президента. Още едно потвърждение за това дойде година след скандала покрай Световното - Реджеп Таийп Ердоган стана кум на сватбата му с Емине Гюлше, Мис Турция от близкото минало.

В края на 2019 г. световният шампион с Германия от "Бразилия 2014" се забърка в нови политически проблеми. Той публично критикува репресиите от страна на Китай спрямо уйгурите, мюсюлманско малцинство в провинция Синдзян.

Получи отговор от китайското правителство, в който се казваше, че е "напълно заблуден от фалшиви новини и неверни твърдения". И бе поканен до посети Синдзян, за да се увери кое е вярното и кое не.

"Арсенал" се разграничи от изявената позиция на своя футболист, но понесе щети в Поднебесната империя. Следващият мач на тима от Висшата лига - срещу "Манчестър Сити", беше свален от ефира на държавната ССTV. Профилът на звездата в социалната платформа Weibo беше изтрит, както и в местното издание на видеоигра.

Лондонският клуб има бизнес интереси в Китай - като всеки друг от своя калибър. Управлява верига ресторанти, разчита на голяма фенска маса, а оттам и на солидни продажби на стоки и услуги. Сред китайските му партньори личат лотария и автомобилна фирма.

Месут Йозил сега намеква, че това е причината да бъде "замразен" от "Арсенал". Той го прави в пространно изявление към феновете на "артилеристите", в което заявява, че в днешни времена "лоялността се среща все по-трудно". Показал е такава през 2018 г. - с обвързването с новия контракт, но не е получил същата насреща.

Йозил е на мнение, че му е потръгнало с назначението на Микел Артета през декември м.г. - той беше титуляр във всичките 10 мача на тима в периода до прекъсването на футболния календар заради коронавируса. Така последният му засега мач за "Арсенал" е на 7 март. 

Бившият германски национал добавя, че случващото се няма да го промени, той ще продължи да тренира на пълни обороти и да се бори за връщане в отбора, тъй като не иска сезонът за него да приключи така. И завършва с това, че независимо от всичко ще продължи да се изказва публично "срещу безчовечността и за правосъдие".

В британските медии - от страна и на анализатори, битува мнение, че причина за мярката от страна на Микел Артета е нежеланието на Йозил да намали заплатата си през април. Всички футболисти на "Арсенал" приеха да се откажат от по 12,5 процента от месечните си възнаграждения, докато няма мачове. С изключение на Йозил. След той се оправда в интервю за The Athletic, че не получил достатъчно информация защо се прави тази жертва и т.н. и т.н. Не било честно да се оказва натиск, а той храни семейства - своето, в Германия, в Турция, има разходи за благотворителност...

Оказал се доста непопулярна фигура, Йозил поне показа, че има сърце за последното. В началото на този месец той публично предложи да плаща заплатата на Джери Куей, обличащ костюма на талисмана на "Арсенал", но съкратен от клуба заедно с още 54 служители.

Може би се е надявал това да промени отношенето на клуба към него, но се оказа извън големия футбол - на 32 години, с 254 мача за "Арсенал" и 44 гола. В интерес на истината още Унай Емери бе изгубил търпение към капризната звезда. Това се промени при временния наставник Фреди Люнгберг и в началото при Микел Артета.

Испанецът държи козове в ръцете си - поне сега. Той започна да променя облика на "Арсенал" и без Йозил, завърши миналия сезон отлично, със спечелена купа, а и в настоящия "топчиите" вървят добре. Въпреки това Артета и клубът понасят критики. Доста запалянковци не са доволни в социалните мрежи от крайната мярка срещу най-високоплатения футболист на тима. Анализатори като Гари Линекер и Йън Райт (легенда на "Арсенал") също се изказват в негова защита.

"Съвестта ми е чиста. Това е футболно решение"

А Микел Артета защити решението си пред медиите. Той опроверга предположенията, че Йозил е пратен при юношите заради политически и финансови интереси. Същевременно пое отговорността за конфузната ситуация върху себе си.

"Съвестта ми е чиста, рече той. - Мога да кажа, че от моя страна това е изцяло футболно решение. Комуникацията ми с него и изрядна, ние знаем какво можем да очакване един от друг. Разбира се, че при играч от такова измерение, с кариерата зад гърба му, всичко ставащо около него оказва огромно влияние. Много неща се случиха в тези осем години, не става въпрос за нещо ново, станало сега.

Моята работа е да извадя най-доброто от всеки играч в интерес на отбора. И в този момент аз чувствам, че по отношение на Месут се провалих. Исках възможно най-доброто от него за тима. В някои моменти се доближих до това, но не и сега, поради което взех решението да го оставя извън отбора."

Договорът на Йозил с "Арсенал" изтича през юни догодина, през зимата той ще е в правото си да се договори с друг клуб. Дали е изиграл последния си мач за "топчиите"? Отговорът ще дойде скоро.