Четири отговора на общо 26 изпратени писма - това е получила временната парламентарна комисия за ревизия на управленията за 10 години назад от държавни дружества, към които е изпратила искания за предоставяне на информация. Това се разбра от думите на председателката на парламентарния орган Мая Манолова (ИМВ) на заседанието днес, протекло повече като политически спаринг между ГЕРБ и всички останали заради т.нар. нахлуване в държавната компания "Булгартрансгаз", отколкото с казуси по същество.

Комисията на първото си заседание реши да изпрати писма за предоставяне на информация на дружества като "Булгартрансгаз", "Монтажи" ЕАД, която е част от "Държавната консолидационна компания" и бе посочена за ремонт на язовири срещу 500 млн. лв., "Автомагистрали", Държавното предприятие за управление на язовирите, Министерството на финансите и др.

Срокът за отговор бе 26 април. Към днешна дата данни по същество са изпратени само от финансовото министерство - за за паричните трансфери за капиталови разходи и други в последните 4 г., както и от предприятието по управление на язовирите - което отговаря на част от поставените въпроси. Какво се съдържа в отговорите обаче не стана ясно - тепърва членовете на комисията ще четат документите.

От "Монтажи" ЕАД има отговор, че фирмата не може да предостави поисканите данни и документи в срок, но не казва кога може да изпълни това си задължение, обясни още Манолова. 

От ГЕРБ твърдяха, че писмо има и от "Автомагистрали" към МРРБ, но според Манолова може и такова да е пратено, но не е стигнало до Народното събрание. 

По същество комисията по ревизията реши с мнозинство, че започва от утре с изслушвания на принципалите - тоест на министрите, под чиято шапка са държавните дружества, обект на проверките. Започва се от утре - с "Автомагистрали", която напоследък получи проекти за милиарди, и с "Булгартрансгаз" - заради проекта "Турски поток", който ог ГЕРБ предпочитат да наричат "Балкански" или "Български" поток. Извикани ще бъдат и съответрите министри в оставка - Петя Аврамова на регионалното министерство и Теменужка Петкова - на енергетиката. 

Оказа се, че и от "Булгартрансгаз" е дошло писмо. В него - както Манолова бе предизвикана от Тома Биков от ГЕРБ да прочете, защото не вярвал на интерпретациите й, става ясно, че компанията има "технически проблем" да предостави данни за газопровода. Когато миналата седмица Манолова и още депутати от комисията се явиха в дружеството - по покана на директора му Владимир Малинов по техните думи - се твърдеше, че не могат да се сканират първо 150 000, после 300 000 документа, за да бъдат пратени в парламента. При появата на министър Петкова с Малинов се оказа, че документите станаха 800 000. Днес от писмото се разбира, че били "над 1 млн." И още - държавната компания трябвала да получи изрично разрешение от министъра, за да предостави информация (всъщност всички институции, дружества, граждани и т.н. са длъжни да предоставят информация, когато я поиска Народното събрание - б.р.)

Всъщност "Булгартрансгаз" и събитията покрай "посещението" там бяха в центъра на "работата" на комисията днес. Темата поде Дани Каназирева от ГЕРБ, която настоя да разбере в качеството си на каква Манолова отиде в дружеството. И получи обвинения, че е злоупотребила с правомощията си като председател на комисията. 

Манолова отново разказа какво се е случило - от дружеството миналия петък обяснили, че не могат да предоставят информация в срок. Директорът - Владимир Малинов - поискал среща. Манолова се обадила на по един представител на комисията от всяка ПГ - Явор Божанков от БСП, Йордан Цонев от ДПС, Калоян Янков от ДБ, Каназирева от ГЕРБ. Опит имало да се покани и Маноил Манев от ГЕРБ, но телефонът, който е дал за връзка, се оказал изключен. Председателката на комисията обясни, че докато депутатите пътували за срещата, на която били извикани, Малинов бил извикан спешно при енергийния министър. Впоследствие той се появил, но заедно с Теменужка Петкова. 

Последваха още обвинения към нея - че акцията в "Булгартрансгаз" е "предизборна кампания", а останалите депутати били "употребени, за да ви осигурят главна роля в едно реалити" - според Каназирева. "Ако за вас разходването на 3 млрд. лв. е предизборна тема, това си е ваш проблем", отвърна Манолова. И разказа как министърката пратила депутатите да четат сайта на дружеството за "публичната информация", която търсят. А пък там - каза депутатката, се открива анекс към договора с изпълнителя на строежа на тръбата ("Аркад" - б.р.), който ощетявал данъкоплатците с 280 млн. лв. лихви по плащанията. Заговори и за нарушения на Закона за обществените поръчки, защото първоначално изпълнителят е декларирал, че няма да ползва подизпълнители. Но ползва такива (факти, добре известни вече - б.р.)

Тома Биков и Маноил Манев въстанаха срещу разказа на Манолова - с мотив, че не това е темата на комисията според дневния й ред. Биков на свой ред настоя да разбере "техническа" или друга е била "срещата" в "Булгартрансгаз" и каква информация са придобили присъстващите. Оспори и това, че в държавата има "върховна власт" в лицето на Народното събрание, защото властите са три и се контролират взаимно. И обяви как въпросите, пратени от Маноловаь явно са написани така, че да се предоставят стотици хиляди страници - защото не знаела какво й трябва да проверка. 

"Неорганизираност, неадекватност, некомпетентност. Резултатът от тази комисия ще е нулев, ние просто ще преседим тук и ще се радваме на вашия талант", каза депутатът от ГЕРБ. Колегата му Маноил Манев, който през цялото време репликираше всеки, който говори и не е от партията му, обвини Манолова, че е създала не комисия, а "рекетьорско-предизборна групировка".

Отговори им Калоян Янков от ДБ:

"Срещата беше по покана на "Булгартрансгаз", за да се уточни как ще дадат поисканата информация. Обясниха, че не ползват скенера или го правя рядко – затова данните ще са на хартиен носител. За нас това е опит да се възпрепятства работата на комисията. В този смисъл срещата беше техническа, но се превърна в политическа - директорът дойде с министърката. На мен ми изглеждаше, че той се скри под полата на министърката, тя го защитаваше, като че ли нещо лошо е направил човекът. Оказа се, че даването на информация от дружеството зависи изцяло от политически лица".

По думите му от ГЕРБ говорят, че съдействат на проверките на комисията, но на практика правят тъкмо обратното.

На заседанието утре, когато са извикани министрите в оставка Петя Аврамова и Теменужка Петкова, въпроси ще могат да задават и журналисти - в рамките на самата работа на комисията, реши още мнозинството в нея. 

Близо 50 пък са сигналите от граждани, постъпили във временния парламентарен орган. Много от тях - заради нарушения при обществени поръчки. Роди се спор как депутатите да имат достъп до тези сигнали, макар да не стана ясно защо депутатите от ГЕРБ предпочитат да ги имат в пощите си на електронен носител, а не да ги четат на място в комисията (с цел опазване на личните данни на подателите - б.р.).