Свърши се и тая мъка. Антоанета Стефанова върна мандата. Че не дай боже, да го беше задържала.

От няколко дни съм изпаднала в странната ситуация да защитавам „Има такъв народ“. И, не, не съм продажна журналистка и никой не ми е платил да го правя. Никак не харесвам тая партия, нито лидера ѝ, нито предизборната ѝ платформа, нито съм гласувала за нея, нито смятам да го правя и в бъдеще. Но все пак – има и у мен някакво чувство за справедливост, егати! То чак да ти стане обидно като гледаш как отвсякъде някой ги ругае тия хора – все за нищо не стават, лидерът им се крие, отмятат се от обещанията си, правителство не щат да направят, ами тая Антоанета Стефанова беше направо... на метеното, подигравка!

То оттам се почна с моята защита, ако трябва да сме честни. Не можах да схвана какво точно не ѝ харесахте на световната шампионка – че е жена ли, че е хубава, или че е интелигентна? И макар че тя вече върна мандата, все още не ми е ясно как по вашата логика един пожарникар беше добър за премиер (и то повече от десетилетие), а една шахматистка не е?

Аз понеже, нали, вече съм възрастна и да ви кажа, доста премиери помня. Не знам защо си мислите, че Жан Виденов беше много хубав. Ами Царя? Борисов поне някакво образование има... Хайде, ако не помните толкова отдавна – абе, Орешарски с цялата му експертност и образованост, много ли ви хареса?

И всичко това на фона на очевидния факт, че Слави Трифонов или който там взема решенията в партията „Има такъв народ“, съвсем не бе излъчил Антоанета Стефанова за премиер, а за куриер, който просто да върне мандата. И това бе казано... Каква подигравка, какви пет лева? Беше ясно и съвършено почтено!

Значи Бойко Борисов може да посочи един политолог, който да върне мандата – което, откъдето и да го погледнеш, беше чисто политическо самоубийство за Даниел Митов, но той отдавна е поел по тоя път, а Слави Трифонов не може да излъчи шахматистка, която да направи същото? Стефанова, ако станела премиер, щяла да е кукла на конци на чалгаря, а Митов нямаше да е на... трудно ми е да измисля различно определение за Борисов точно.

Ама защо върнал мандата, избирателите се разочаровали и щели да го накажат на следващите избори, сеят прокоби мастити политически специалисти. Аз пак не разбирам, на тях какъв им е проблемът? Ореваха орталъка каква подигравка е, че избирателят вкарал чалгата в парламента, сега плачат, че Слави връща мандата и може да получи по-малко депутати следващия път. Извинете, вие какво точно искате?

Слави бил подлога на Доган. Ами, глупости, на БСП бил. Не бе, и на ДПС, и на БСП. Не е вярно, патерица на ГЕРБ е! Ето и това пак не го разбирам – ами то досега какво беше по-различното? Нали пак тия трите таковата... да се изразя културно и аз. 

Мен, ако ме питате, всички критици на „Има такъв народ“ в момента трябва хоро на площада да играят от кеф – по тяхната логика Слави доброволно се е отказал от „голямата си победа“ в тоя парламент. Голяма, голяма, колко да е голяма – 51 (петдесет и един) депутати, цифром и словом. Какво правителство се привидя на някого, наистина не знам. Но те продължават да реват и да го обиждат. Оставете го бе, нека си ходи, вие нали и без това не искахте въобще да идва. Да не би ГЕРБ да е доволна от появата на „Има такъв народ“? Развалиха му рахатлъка на Борисов, така добре си се беше окопал. Ами БСП как понася третото място, а? ДПС да не би внезапно да стана радетел за независима от държавата икономика и съдебна реформа?

Че дори и „Демократична България“ не осъзнава каква огромна услуга ѝ направи Слави с отказа си да състави правителство. Само си представете кабинет на ИТН, ДБ и „Мутри вън“ с подкрепата на... изберете си която и да е партия от статуквото. Ако е ГЕРБ – то за какво изобщо говорим. Ако е БСП – ми то си е чисто доказателство за твърдението на Борисов, че само той ни пази от комунистите. Ако е ДПС... хайде да не почвам. Кой точно избирател на десницата няма да помисли два пъти следващия път, преди да гласува пак за „Демократична България“, ако е управлявала с помощта на ГЕРБ, БСП или ДПС? Един път простихме на „Реформаторския блок“, хайде от нас да мине... Ама, ако може да не става практика.

Та викам да спрем вече да го мислим Слави. Няма да ни се размине да разберем чий човек е, независимо от резултатите на предсрочните избори. Не е необходимо и на власт да е даже. 

Но онова малко чувство за справедливост продължава да не ми дава мира. Всеки се опитва да ми каже какви простаци, тъпаци и чалгари са в „Има такъв народ“, а не им дават шанс да ни покажат само защото не действат по познатия модел - вреслива политика пред микрофоните или монолози от джипката във фейсбук. Дотук това, че са различни като поведение, ги докара до второто място в парламента. От моята камбанария на фона на всички обвинения, че не си спазват предизборните обещания, това, че удържаха да не направят кабинет с някоя от партиите на статуквото, е едно доста добре спазено обещание. Пък и какво толкова... дори за ужас на маститите политически врачки, ако след изборите все пак по някакъв начин се стигне до управление на „Има такъв народ“ и не ни хареса, ами ще ги сменим, бе. Това да не са ГЕРБ, БСП или ДПС!