Бомба, както реагираха някои медии - Борислав Михайлов оттегли оставката си като президент на БФС. "Отпочинал и анализирал грешките си", Боби се връща на бял кон (разбирай на черния си "джип") в "Бояна", за да довърши своя мандат. Да стегне някои неща, както още се изрази.

Всъщност не е бомба. В последните месеци се заговори за такъв сценарий. Лично президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов го спомена в една от ежедневните си (понякога ежечасни) медийни изяви.

И колкото и да отрича Боби Михайлов, моментът изглежда много подходящ и никак не е избран случайно. От нищото. "Краят на почивката" съвпада с момент, в който държавата е на автопилот и все повече се задават предсрочни избори посред лято.

Боби Михайлов отрича, но през есента на 2019-а, след като първоначално отказа да си тръгне след мача с Англия, той хвърли оставка заради натиск "отгоре". Това стана след публични призиви от премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев и рейдове на ГДБОП и прокуратурата в китната база на БФС.

Днес съюзът хвърли още една "бомба", за която пък съвсем бяхме подготвени - от следващия сезон броят на отборите в Първа лига се учеличава от 14 на 16. Поради което май няма да има изпадащи. Експертна работна група ще умува и до 25 май трябва да излезе със становище по казуса, като го предложи на Изпълкома. Класика - до 25 май всичко ще е свършило, по програма след тази дата остават единствено два баража.

Така последните четири отбора в Първа лига ще ритат за здраве. А просто ще бъдат прибавени два тима от Втора лига. И най-много да има плейоф между последния в елита и третия във втория ешалон. Такива са изгледите.

Защо се прави това?

Не е трудно човек да се досети и навърже нещата. БФС съобщи, че предложението за увеличаване на състава на Първа лига идва от Професионалната лига и кметовете на шест български общини - Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Русе и Бургас.

"Монтана", "Ботев" (Враца) и "Етър" са замесени в битката за оцеляване. Плюс "Славия", а президентът на "белите" Венцеслав Стефанов, който е и член на ИК, отдавна е радетел да има повече отбори в елита. И да се върне старият формат, макар че сега има уверения, че догодина отново ще има "плейофи". 

"Монтана" и "Ботев" са общински отбори, като кметовете им са силно въвлечени в тях. А нима си мислите, че Венци Стефанов ще допусне тимът му да е заплашен от изпадане? Не, добрата стара "Славия" никога няма да изпадне, не и докато определени хора стоят зад клуба.

Никой в БФС днес, а и в предишните дни, не искаше да каже има ли икономическа или спортна обосновка Първа лига отново да набъбне на 16 отбора. Не очаквайте точно Емил Костадинов да го направи, просто не е по силите му.

На първо място - няма икономическа предпоставка, че оттам и спортна. Години преди COVID кризата броят на отборите се намалява и сега изведнъж - увеличава. Въпросните общини са станали по-богати ли, та кметовете им искат това?

Точно обратното - някои от същите хора, гласували сега "за", обясняваха, че отборите изнемогват, мачовете са им много, оттам парите за пътувания, лагери и т.н. са повече. С 16 отбора и "плейофи" двубоите няма да намалеят, а може да се увеличат или най-малкото ще останат пак толкова.

А парите от тв права няма да бъдат увеличени, напротив, ще намалеят. Поради простата причина, че сумата е фиксирана на 6,5 милиона лева на сезон.

Три отбора от Втора лига се отказаха далеч преди края. Наред е четвърти. Догодина ще има такива и в Първа.

И не, хората във въпросните шест общини не са се увеличили и животът там не е станал по-хубав, че да обяснява Венци Стефанов колко лошо било, че "футболни градове" нямали представители в Първа лига. Живеем си в миналото и няма измъкване.

А ако случайно БФС още веднъж потъпка правилата си и "Експертната работна група" предложи завръщане към стария вариант с 16 отбора и два полусезона "есен - пролет" без втора фаза, категорично ще лъсне още една причина - "черно тото". Защото така ще се увеличи броят на мачовете без интрига. Публична тайна е, че циничният бизнес с уредените двубои издържа цели клубове и определени хора.

Днес БФС стъпка собствените си наредби, в които е записано, че формат на първенство може да се променя единствено след неговия край и преди началото на следващия сезон. И рискува санкция от УЕФА, но в Нион вероятно отдавна са вдигнали ръце от нас.

Така, уважаеми читателю, се прави Суперлига по български. Посред сезона, без изпадащи и по желание на определени клубове и общини. А завръщането на Боби Михайлов явно е съобразено и с това безпринципно решение - за да отклони вниманието.

Точно по това време през миналата седмица още бяхме под емоциите на страстните дни покрай Европейската Суперлига. Може би вече ви е дотегнало, но нека все пак маркираме отново. Тя не успя, поне засега, тъй като, освен 12-те клуба, всички останали участници в процеса и бъдещия й живот се обърнаха срещу нея - фенове, институции, бизнес, че и правителства, които, напълно адекватно в случая, защитиха интересите на своите граждани.

Тук се случва точно обратното. И няма кой да скочи и да се противопостави. Просто защото българският футбол отдавна е на системи. Интересът към него спада и е все по-нездрав, в никакъв случай не е бизнес, а политиците го използват за свои потребности. 

На Велика сряда Исус Христос е бил предаден от Юда. А българският футбол отново бе предаден от онези, от които се очаква да го спасяват.