Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за удостоверение, с което човек ще може да се движи свободно в ЕС по време на пандемията от COVID-19.

Това стана ясно при обявяването тази сутрин на резултатите от гласуването.

Документът ще се нарича „Удостоверение на ЕС за COVID-19“ вместо „цифрово зелено удостоверение“. Той трябва да бъде в сила за 12 месеца, но не за по-дълъг период.

Сертификатът може да бъде в цифров или хартиен формат. Той представлява свидетелство, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус. Като алтернатива ще бъде вписано, че то е показало отрицателен резултат от скорошен тест или се е възстановило от инфекцията.

Въпреки това удостоверенията на ЕС за COVID-19 няма да служат като документ за пътуване. Те няма и да се превърнат в предварително условие за упражняване на правото на свободно движение.

Законодателното предложение, обхващащо гражданите на ЕС, бе прието с 540 гласа „за“, 119 „против“ и 31 „въздържал се“. Предложението за гражданите на трети държави бе одобрено с 540 гласа „за“, 80 „против“ и 70 „въздържал се“.

Така Парламентът и Съветът на ЕС вече са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

Безплатни тестове и без допълнителни ограничения за пътуване

Притежателите на удостоверението не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване като карантина, самоизолация или тестване. За да се избегне дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, и поради икономически причини страните от ЕС трябва да гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване.

Съвместимост с националните инициативи

Парламентът иска да гарантира, че удостоверението работи успоредно с всяка инициатива, създадена от държавите членки, която трябва също да спазва същата обща правна рамка.

Страните от ЕС трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, инокулирани с ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EАЛ). В момента това са препаратите на „Пфайзер“/„Бионтех“, „Модерна“, „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“..

Държавите ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави от ЕС, за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба.

Гаранции за защита на данните

Удостоверенията ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране, както и автентичността на електронните печати в документа. Личните данни, получени от сертификатите, не могат да се съхраняват в приемащите страни членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, за да могат гражданите да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент за защитата на данните.

Ваксини на достъпни цени

Ваксините срещу COVID-19 трябва да се произвеждат в голям мащаб, да са на приемливи цени и да се разпределят в целия свят, изтъкват евродепутатите. Те изразяват и загриженост относно сериозните проблеми, причинени от компаниите, които не спазват графиците за производство и доставка.