Правосъдният министър Христо Иванов предлага създаването на специален орган, който ще проверява декларациите, попълвани от магистратитеи ще и "ще прави проверки периодични заедно с атестациите на съдиите и прокурорите за всички индикации и потенциални точки на натиск на корупция". Само така могат да бъдат засечени всички индикации за потенциален риск за корупция. Това обяви самият Иванов пред Нова тв.

„Сега, ако един магистрат има влог в КТБ при преференциални условия, това няма как да се разбере. Ако е член на тайно общество или друга организация, това няма как да се разбере. Не става дума само за масони, но и за ловни дружинки. Ако е член с адвокат или съдия по дело в една дружинка, това трябва да се знае“, обясни Иванов.

Според него у нас по принцип се прекалява със сформирането на независими органи. Такъв бил ДАНС – наречен „независимо българско ФБР“, после БОРКОР – чието име трябвало да носи огромен заряд, Специализирания съд и Специализираната прокуратура, също. Но въпреки това нищо не се е променило. Дори, когато трябваше да се попълват специализираните органи, нямало кандидати, въпреки че на общия фон на заплатите в публичната сфера в съдебната система възнагражденията са сравнително прилични, обясни министърът.

„Професионалистът трябва да се култивира“, каза Иванов.

И припомни как един бивш главен прокурор иронизирал жените в системата на правосъдието, че „ходели в обедната почивка с една ряпа и две кофички кисело мляко“.

„Въпросът е, че наистина ни трябва Висш съдебен съвет, който подбира прокурорите в специализиранитете структури, трябва да се подобрят инструментите за подбор и инструментите за доверие сред магистратите“, смята министърът.

Според него най-важна е „културата на независимостта“. И обясни:

„Тя не е записана в закона и в „Държавен вестник“, тя трябва да е в главите на магистратите“.

Иванов смятал, че ако искаме хората в следващия ВСС да дойдат с усещане за стабилност, сегашният му състав трябва да довърши мандата си. Изгубил обаче тази вяра, когато на последното заседание присъствал на „отказа да се види проблема в случайното разпределение на делата в контекста на КТБ“. Министърът призна, че е ограничен в правомощията си по отношение на ВСС, но „ако видите протокола, даже ме критикуваха какво казвам“.

„Отказът да се види нещо толкова ключово е изключително притеснителен. Надявам се, че ще коригират позицията си, защото започва да става още по-кризисно“, каза Иванов.

Той изслуша запис на лидера на ДСБ Радан Кънев, който пред тв водещия Сашо Диков споделя по повод доклада за проблемния софтуер за случайно разпределение на делата: „Тази експертиза е началото. Усещам, че ледът се пука. Ако това се докаже, това е огромен скандал и началото на българската операция „Чисти ръце“.

Христо Иванов веднага добави, че операция „Чисти ръце“ може да започне само, „ако някой да провери дали има следи на сървъра“.

Той похвали главния прокурор Сотир Цацаров, че за първи път е отворил дума за „вътрешна реорганизация на прокуратурата“. Според Иванов самият факт, че още в първия месец на новия кабинет това словосъчетание е било произнесено от Цацаров, вече първа важна стъпка в правилната посока.

„Г-н Цацаров няма да го коментирам. Очевидно се сменя вятърът“, каза още министърът.

И обясни, че този факт вече се осъзнавал от хората по най-високите етажи на властта и на съдебната система, където досега не са имали достатъчно смелост.

Иванов заяви, че не знае дали е „човек на Брюксел“ в кабинета. Предложението му да остане министър дошло от Бойко Борисов, който харесал стратегията му за реформа в правосъдието. Стратегията щяла да стане още по-сериозна, щяла да се допълва и до края на декември ще влезе в парламента, обеща още министърът. Следвала много сериозна работа по Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс.

Иванов показа, че е притеснен от липсата на добра полицейска работа. Обясни й, че в България СРС-тата като инструмент на разследване „ги изгърмяхме“ - никой вече не смее да каже нещо сериозно по телефона.

„Много е фин този инструмент, а ние го изхабихме“, смята министърът.

После обясни, че дори и най-добрата прокуратура не би могла да свърши нищо, без добра полицейска работа. Той се надявал, че и в МВР ще получат политически гръб, за да направят сериозна реформа.