„Когато няма разбирателство и когато всеки е срещу всеки, така се получава. Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление!“

Това заяви в интервю за БНР Мика Зайкова, депутат от „Има такъв народ“ (ИТН). Тя откри Народното събрание като най-възрастния депутат в него.

Мика Зайкова каза, че не приема обвинението нейната партия да е виновна за краткия живот на 45-ия парламент.

„Още в началото ние казахме, че не можем да правим колаборации с партиите на статуквото, а за ГЕРБ въобще не става въпрос. Г-н Слави Трифонов каза, че няма да контактуваме с БСП и ДПС“, каза Зайкова.

Според нея „Има такъв народ“ се е отказала да състави правителство заедно с другите формации на протеста, защото е имало опасност да бъдат зависими от партиите на статуквото.

Тя обвини ДПС да не се приеме на второто четене проектът за преизчисляване на пенсиите, внесен по предложение на БСП. 

„Ние от ИТН гласувахме до един „за“. В нашата програма е заложено през 5 години преизчисляване на пенсиите“, каза Зайкова. 

Депутатката обясни, че от икономическия екип на ИТН са съгласували с ръководството на партията преизчисление на пенсиите, което ще подготвят. По думите ѝ ИТН е млада и модерна партия. И самите депутати решили да не се явяват на платените предизборни дебати.

„Не мислете, че някой ни разпорежда. Защото какво имам аз да споря с Велизар Енчев (от „БСП за България“), който твърди, че има български граждани, които са българи и по-малко българи. ... Българските турци са толкова българи, колкото българите в Израел, Великобритания и т.н.“, каза Зайкова. 

Според нея не е приемливо това, че никой от правителството на ГЕРБ в оставка не се е явил да обясни на хората защо цените на тока и парното растат с „огромни проценти“.

Комисията за ревизия на управлението през последните 10 години Зайкова определи като много полезна, но уточни, че сега е важно какво ще направи прокуратурата.

„Има срастване, това не го казваме ние, това го казва Европа... Корупцията е най-големият бич за една страна, която е с разрастваща се икономика. Милиарди евро минаха оттук по различни програми, но бяха ограбени или неефективно използвани. България е единствената страна, която не помогна директно на бизнеса в пандемията“, допълни Зайкова. 

Зайкова нарече неудачен паралела между появата на ГЕРБ на Бойко Борисов преди 12 години и появата сега на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Тя заяви, че ако ИТН има възможност да приложи програмата си, ще се подобри благосъстоянието на българските граждани.