Новата Централна избирателна комисия (ЦИК) бе назначена вчера и вече се изправи пред първия си казус. ЦИК заседава още в сряда и взе някои решения, но това, което й предстои да разбере е каква е причината държавата все още да не е придобила машините, с които гласувахме на 4 април. Оказва се, има проблем с изпълнението на договора с доставчика "Сиела Норма", за който договор бяха заделени малко над 43 милиона лева (с ДДС). Оказва се също така, че 78 устройства, без санкция на ЦИК, са били изпратени по ЕКОНТ от доставчика до РИК и накрая са се озовали до областни управления на МВР. В момента, по неясни причини, се съхраняват там.

Това разказа в сутрешния блок на бТВ един от говорителите на комисията - Росица Матева. 

По думите й вчера новият състав на ЦИК е провел разговори с членове на вече бившия.

"Не са представени всички документи, затова е важно да се срещнем с доставчика. Трябва да проведем непременно среща, за да разберем какви са проблемите с този договор и защо не е платено", посочи Матева.

По повод изпратените до полицейските управления машини, заяви: "Какви са причините за това - не знаем".

Все пак, останалите устройства са "в същия склад където бяха - някъде на летището".

"Има обаче частични избори и ще трябва да установим всяка машина къде се намира", допълни говорителката на комисията.

В същото време предстои изпращането и на машини в чужбина - заради последните промени в Изборния кодекс, в които е посочено, че ще се гласува с устройства в секции с над 300 избиратели или с над 300 заявления. Такава информация се чака от "Информационно обслужване", посочи Матева, за да се определят въпросните секции.

Паралелно по Нова тв другият говорител на ЦИК - Цветозар Томов посочи, че според него, "на око, между 400 и 500 машини ще са предостатъчни". Заявката на "Сиела" бе, че може да достави и повече.

Томов увери, че има и предпазни средства срещу намеса в устройствата. Няма начин да хакваш голям брой машини с едно действие - нямат връзка с мрежата. Винаги може да се провери има ли разлика между разписките и протокола. Има риск, но практически е по-малък от известните ни механизми с бюлетините. Може да се правят избирателно проверки. Извадка от 1% от всички бюлетини, например, посочи той.

Тепърва ЦИК ще решава и как да се процедира ако гласоподавател изпитва затруднения и помоли член на СИК да му помогне - така че да бъде запазена тайната на вота.

"Мисля че ЦИК може да се справи с всички нововъзникнали проблеми. Политизацията на дейността й е най-големият риск, делението на партийни групи. За да убеди обществото, че може справедливо да управлява процеса, трябва да го преодолее", посочи в заключение Томов.