Има ли нещо съмнително в търга за доставка за машините за вота? Този въпрос излиза на преден план, след като преди няколко дни Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви победителя в обществената поръчка, забулена от самото начало в "търговска тайна".

Решението вече се обжалва, а любопитно - разликата в офертите на първия и втория при класирането бе в рамките на 1200 лева и по думите на членове на ЦИК - документацията им се припокрива до степен на копиране дори на правописните грешки. И двете компании ползват като доставчик "Смартматик". Останалите кандидати пък, оказа се, не са подали оферти.

Затова днес от "Демократична България" внесоха писмо в ЦИК, с което искат не само публичност на цялата процедура и обявяване на условията по търга, но и независим одит на машините, какъвто в момента е предвидено да направят две държавни институции. От обединението намекнаха, че на участниците, отпаднали още в ранния етап, е било подсказано, че няма смисъл да продължават с офертите, защото изборът е предрешен.

Както е известно, обект на търга е покупката на 9600 машини, с които трябва да гласуваме след няколко месеца на парламентарния вот. Явиха се осем участника, сред които и фаворитът, доставял устройствата (тогава под наем) и за предходните избори - "Сиела Норма". Останалите бяха "Лекс.бг" ЕАД, ЦАПК "Прогрес Груп" АД, "Контракс" АД, "Екселор Холдинг Груп" ЕООД, ДЗЗД "Български машини за гласуване" и две физически лица - Михаил Димитров Вишанин и Иван Величков Иванов. 

До финала стигнаха "Сиела" и "Лекс". Първата фирма - с оферта от 43 198 800 лв. с ДДС, а втората - за 43 200 000 лв. с ДДС. Или разликата е в "крупните" за търг за десетки милиони 1200 лв. Това породи съмнение у членове на ЦИК, че между двете компании има предварителна договорка. В допълнение - в офертите на двете компании имали идентични предложения по изпълнението на поръчката, променяни в движение. И двете декларирали, че от 9600 устройства, 3000 ще са старите, използвани при предходния вот.

На европейските избори през 2019 г. в поръчка за наем на едва 3000 машини участваха трима от настоящите претенденти -  "Сиела Норма" АД, "Лекс БГ" АД и "Българските машини за гласуване" ЕООД. Търгът спечели "Сиела" - след като процедурата мина и през съда. Фирмата и тогава предложи машини на "Смартматик" - венецуелска компания, провалила местния вот в Белгия, изгонена след провал във Филипините, чиито устройства се ползват предимно в страни от Третия свят. На президентския вот във Венецуела пък, на който бе избран Николас Мадуро, "Смартматик" призна, че е имало 1 милион манипулирани гласа. Тогава обаче ставаше дума за наем, не за покупка.

В крайна сметка от ЦИК се обединиха (макар и някои с особено мнение и след дискусия) около това, че по закон са задължени да осигурят машините и взеха решението за избора на "Сиела".

Така стигаме до днес, когато представители на ДБ, начело със съпредседателя на коалицията Христо Иванов, внесоха писмо в ЦИК с искане за прозрачност на процедурата. И посочиха, че криейки се зад закона, дори доставката на машините се счита за търговска тайна. От ДБ настояха и за външен одит на устройствата с мотива, че а) такъв е предвидено да се извърши от две агенции под шапката на изпълнителната власт (за електронно управление и по метрология) и б) че "ни се дават машини, за които не знаем с какъв софтуер са вътре".