Около час след като стана ясно, че служебният кабинет е уволнил доскорошната директорка на Националната агенция по приходите Галя Димитрова, разбрахме и какво е наложило промяната. Обяснението дойде лично от новия финансов министър Асен Василев, който даде пресконференция. 

"Госпожа Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задължения", категоричен беше той. 

В разяснението обясни, че една от причините е допуснатият теч на данни на 15 юли 2019 г., когато НАП бе ударена от хакерска атака, а докато държавата се "тресеше" заради милионите изтекли данни на граждани, Димитрова обясни, че няма да прекъсне отпуската си, защото била планирана отдавна. 

Освен това - Василев обясни, че неговите данни показват, че от 2017 г. до 2020 г. в НАП се наблюдава системна ниска събираемост на ревизионните актове. Даде и числа - от актове за малко над 4 млрд. лв., събрани са едва малко над 2,25 млрд. лв. или почти 50% дупка. Оказва се и че има изключителна ниска потвърждаемост на актовете. Тоест веднъж издадени, те много бързо падат на втора инстанция в НАП или пред съда. 

Притеснителните данни, които Василев изнесе, обаче не свършват до тук. По думите му, в Агенция "Митници" е входиран доклад на ОЛАФ (европейската агенция за борба с измамите), с който Брюксел иска провизиране на 55 млн. евро европейски средства, които може и да се наложи България да връща. 

Освен това докладът констатирал, че Агенция "Митници" не отговаря на стандартите на европейските си колеги. Все пак Василев подчерта, че са взети мерки за промяна. 

Иначе - служебният министър обеща, че от днес приходната агенция (с новият си шеф Румен Спецов) ще обърне погледа си към големите данъкоплатци и ще "се махне терора върху малките". Фокусът щял да бъде и върху тези компании, които ползват държавен ресурс - през обществени поръчки или концесии например, както и към техните подизпълнители. Анализът показал изключителни липси при събираемостта в този приходен сектор.