Върховният административен съд прекрати окончателно многогодишния спор около строеж на небостъргач в София - сградата "Златен век", като отмени последната забрана за строителна дейност.

Тя бе издадена от Дирекцията за национален строителен контрол през април 2019 г. Тогава граждански комитет излезе на протест срещу сградата, която според тях беше с изтекло разрешително, което не е подновено.

Скандалът вървеше в комплект с информацията, че компанията, строяща "Златен век", години наред е давала апартаменти на занижени цени на хора от властта, сред тях тогавашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов (сега лидер на собствена партия - "Републиканци за България"), тогавашната правосъдна министърка Цецка Цачева, бившият шеф на културната комисия Вежди Рашидов, зам.-министри от ГЕРБ и други.

В края на 2016 г. депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение, че има реално започнати дейности по изграждане. А зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството тогава Валентин Йовев твърдеше, че тези поправки трябва да важат ретроактивно за строежа на небостъргача.

От "Артекс" заявиха, че имат разрешително, което важи до 2020 г. Забраната за строеж на ДНСК не издържа в съда и в края на 2019 г. строежът пак продължи. След обжалване от ДНСК ВАС върна делото на първа инстанция за повторно разглеждане и събиране на доказателства. Столичният административен съд назначи две тройни експертизи и в крайна сметка потвърди решението през ноември миналата година. 

ВАС потвърди и че "Артекс" има право на строеж до 2028 г.