"Претоплена новина", чиято цел е търсене на политически дивиденти. Една стара информация, която дори не е сигурно, че е проблемна, дори напротив. Служебният икономически министър следва информация, излязла от Христо Иванов и Иво Мирчев. Това са основните акценти от защитната линия на ГЕРБ по отношение на избухналия вчера скандал за раздаваните от Българската банка за развитие (ББР) кредити към 8 огромни компании. 

Те дойдоха от Александър Иванов, бивш депутат, който гостува тази сутрин в Нова телевизия. Според него, проверка на дейността на банката трябва да има, но и припомни, че в 44-тото Народно събрание вече е имало комисия по въпроса, която заключила, че ръководството й изпълнява целите, заложени при нейното създаване. 

Припомняме, че вчера следобяд икономическият министър Кирил Петков изнесе шокиращи данни пред бТВ. Той заяви, че най-големите осем кредита, отпуснати от ББР, на обща стойност 946 милиона лева, са получили осем големи фирми, за четири от които има данни, че са непряко свързани с бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски.

"Това е претоплена новина, не е нова новина. Преди по-малко от година Христо Иванов и г-н Мирчев изкараха злободневна новина, но не ми е ясно как служебният министър е свързан с тях. В 44-тото Народно събрание имаше комисия, която да разгледа на кои фирми ще бъдат отпуснати кредити. Имаше изнесена информация, че 95% от клиентите на Българската банка за развитие са малки и средни предприятия. Служебният министър използва тази банка за политически цели", обяви Иванов. 

Наистина комисия имаше - покрай участието на държавната банка в капитализацията на "Първа инвестиционна банка", и тя наистина стигна до извода, че банката кредитира основно МСП. Той обаче в никакъв случай не влизат в колизия с изнесената информация от Петков. Именно това е и проблемът, че една много малка част от клиентите на банката получават огромното й финансиране. За да стане ясно дали има проблем, ревизията на банката, която започва днес, трябва да покаже каква част от експозицииите (финансирането) са към тези големи фирми. Тоест дали 5-6 % от клиентите са получили по-голямата част от отпуснатите кредити. 

Втората защитна линия на Иванов се базира на източника на Петков. Вчера министърът обяви, че според медийни публикации около 500 млн. лв. от отпуснатите големи кредити са свързани с компании около бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Днес Иванов обяви, че било несериозно министър да се осланя на медийни публикации. 

Петков посочи публикациите в частта за Пеевски, но другите данни са от негова информация, получена след като е станал министър. След като водещият Виктор Николаев припомни тази подробност, Иванов заяви, че няма информация дали всичко това е вярно, допусна, че е възможно, но обясни, че това не е никакъв проблем. 

"Важно е дали са обезпечени тези кредити и дали банката печели. Това не са подаръци, не защитавам никого, но е важно връщат ли се кредитите, има ли лихвен процент, от който се печели", продължи той. 

Припомняме, че целта по закон на банката е да финансира малкия и среден бизнес, който се затруднява да получи пари от частните търговски банки. ББР не е създадена с цел печалба, нито с цел конкуренция с търговските банки. 

Говорителят на служебния кабинет: Това е скандално

Малко преди Иванов пред Нова говори и говорителят на служебното правителство Антон Кутев. Той също коментира темата. 

"Очевидно е, че министър Петков знае повече от мен за проверката в ББР. Около 1 млрд. лв. обаче са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Пеевски. Оказва се, че основната дейност на държавата е да кредитира големия бизнес". 

Според Кутев разкрития по темата тепърва ще излизат и обеща, че служебното правителство няма да спре до тук. 

"Дали проверката ще стигне до прокуратурата - ще разбедем тази седмица", заяви той. 

 

Най-големият кредит на ББР - към Румен Гайтански-Вълка? 

Междувременно бившият вече депутат от "Демократична България" Владислав Панев изнесе нова информация в своя фейсбук профил. Той показва документ от Търговския регистър за "най-големия кредит в историята на Българска банка за развитие", поне по думите на Панев. 

"Фирмата Роудуей кънстракшън дължи близо 150 млн лева, с които е купила Пътстройинженеринг АД със седалище в едно момчилградско село (б.р. - компанията е собственост на "Биомайнинг", която пък е собственост на Гайтански). Тези 150 млн лева се плащат на предишния собственик на тази компания - Био майнинг на Румен Гайтански Вълка. Същата Био майнинг строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне).

Кредита е доста изгоден, не заради лихвата от минимум  3.75 процента. А защото вноската по главницата за 2020 година е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларя.", пише Панев. 

Освен това, длъжникът Роудуей е на загуба от 3.4 млн лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". 

"Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от Роудуей акции на Пътстройинженеринг) и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свуршили работата добре и тази репутация е реална", пояснява финансистът.