Кои са фирмите, получили най-големите кредити от Българската банка за развитие? Това вече е ясно, след като икономическото министерство днес оповести 8 компании, получили кредити в размер над 60 милиона лева, над 115 милиона лева и над 140 милиона лева.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР. Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв., посочиха от ведомствотона Кирил Петков. За 8-те големи кредитополучатели говори самият служебен министър пред бТВ в неделя.

Ето и кои са те:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

Слънчев ден АД
Благоевград-  БТ АД
Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) 
Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

Параходство БМФ АД
Транспект АД
Инса Ойл ЕООД

"Слънчев ден" АД, стопанин на едноименния курортен комплекс в "Св. Св. Константин и Елена", дълги години бе собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, но през 2019 г. той го прехвърли на бившия президент на футболния клуб "Ботев" (Пловдив) Ангел Палийски. От справката на МИ не става ясно на този етап в кой период е бил отпуснат кредитът.

"Благоевград - БТ" АД - бившата цигарена фабрика на "Булгартабак", неизменно свързвана с Делян Пеевски.

"Роудуей кънстракшън АД" - с кредит от 150 млн. лв. тази компания купува Пътстройинженеринг АД със седалище в едно момчилградско село (б.р. - компанията е собственост на "Биомайнинг", която пък е собственост на Гайтански). Тези 150 млн лева се плащат на предишния собственик на тази компания - Био майнинг на Румен Гайтански Вълка. 

"Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет) - още един гигант, който е свързван с Делян Пеевски. Този кредит е вече известен след разследване на "Капитал" от 2019 г. Послендите над 100 млн. лв. към "Техномаркет" бяха отпуснати на компания мениджъри в компанията. За да може тя да получи кредита обаче бе изведена от групата около "Булгартабак", където се намираха преди това активите й. 

"Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД е собственост на Емил Робертов Василев. В управата й е Санко Пешев. За компанията се знае изключително малко.

Параходство "Български морски флот" е на братя Домусчиеви. За последно около приватизираното през 2008 г. дружество се разшумя, след като стана ясно, че дължи малко над 50 милиона лева неустойка по приватизационния договор, а в парламента летяха обвинения в лобизъм заради законова поправка, кръстена тогава от Валери Симеонов "спасяването на редник Киро". 

"Инса Ойл" - един от новите големи играчи на пазара на търговията с горива. Сосбтвеник на компанията е Георги Самуилов, който от години се свързва с Делян Пеевски. Преди два месеца последният започна да се отървава от недвижимите си имоти в страната. Косвени доказателства сочат, че купувач, включително и на известният хотел "Берлин", е именно Самуилов.

"Транспект" АД пък купи автобусната фирма "Юнион Ивкони" през 2019 г. Тогава се появи като ново дружество, собственост на част от бившия мениджмънт на транспортната компания. 

Проверката стана възможна, след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата  като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия - посочиха още от МИ. 

От банката по-рано днес излязоха с позиция - че спазват закона и ще съдействат на проверките на принципала си.