Рекорден арбитражен иск срещу България, за който е уведомено Министерството на финансите, ще бъде заведен в Международния Център за Разрешение на Инвестиционни Спорове (ICSID). Той е внесен от наследниците на бившия собственик на активите на "Петрол" у нас Денис Ершов. Сега Василиса Ершова и Игор Ершови искат 1,5 млрд. лв. (840 млн. долара) от София, заради незаконна експроприация на бизнеса на баща им в полза на трета страна, което е станало, според техните твърдения, с активното участие на българската държава и нейни институции - Търговския регистър, Варненския окръжен съд, Комисията за финансов надзор и прокуратурата.  

"Известието за намерение за започване на арбитраж" вече е било изпратено до ответника в България - финансовото министерство, в лицето по това време на бившия министър Кирил Ананиев и правния съветник на ведомството. Българската страна не е съобщавала публично за такова писмо, въпреки че то е било получено, провери Клуб Z. 

В документа за известието, според информацията, с която Клуб Z разполага, (първи за казуса съобщи журналистът Веселин Дремджиев в своя фейсбук профил, позовавай се на изданието GAR), изрично е записано, че ищците търсят първо извънсъдебно споразумение и че ако такова не бъде постигнато, ще заведат делото пред ICSID. Това е и задължителна част от процедурата по завеждане на такъв тип искове по Енергийната Харта, която е международният инструмент, който ищците твърдят, че България е нарушила. В случай, че страните не постигнат извънсъдебно споразумение, ищците ще пристъпят към регистрация на искането за арбитраж със Главния Секретар на ICSID, какват е процедурата по приложимите международни договори. 

Началото

"Петрол" е наследник на комунистическия монополен дистрибутор на горива на дребно със същото име. Мажоритарният дял в дружеството, което включва в себе си над 500 бензиностанции, взаимосвързани съоръжения за промишлено съхранение и логистика като пристанища, частни пътища и железопътни връзки, е приватизиран през 1999 г. Като основен акционер в него влиза именно руснакът с литовски паспорт Денис Ершов. Малко по-късно той е изгонен от България, по искане на тогашния шеф на Национална служба "Сигурност"  Атанас Атанасов, но през 2004 г. съдът постановява, че изгонването му е незаконно и той се завръща. 

През цялото време до Ершов като негов бизнес партньор и миноритарен акционер е Митко Събев, който по-късно ще стане, поне по твърденията на наследниците, част от схема за отнемането на бизнеса от Ершов. Създаден е "Петрол холдинг" АД, който контролира бензиностанциите и ръководи операциите на дребно, а "Нафтекс Петрол ЕООД" държи промишлените складове. 

Очаквано бизнесът се развива успешно и по различни оценки компанията струва между 550 и 600 млн. долара. Листва се и на Българската фондова борса. 

Няколко години по-късно започват и проблемите. 

Обвиненията

"Започвайки още през декември 2009 г., г-н Събев организира поредица от действия, които доведоха до незаконна регистрация на решения на предполагаемо събрание на акционерите в Търговския регистър. Чрез тази незаконна схема на координирани действия с българската държава, г-н Събев лиши г-н Ершов и г-н Мелник от контролните и управленските права като мажоритарни акционери в холдинга на дружеството от акциите на "Петрол". Загубата на контрол можеше да бъде избегната от самото начало, ако Търговският регистър е изпълнявал възложените си по закон задължения и отхвърли регистрацията на законово недостатъчно заявление за регистрация", твърдят днес наследниците на Ершов. 

Според напоителните свидетелства на наследниците на Ершов има данни, които показват, че Митко Събев и изпълнителният директор на "Петрол" Орлин Тодоров в продължение на години са опитвали да източват финансите на холдинга през различни сложни счетоводни и бизнес схеми. През 2010 г. Ершов и неговият нов партньор - руснакът Александър Мелник, установяват нарушенията и искат да променят борда на директорите. Оказва се, че Събев,  според твърденията на ищците незаконно и в съучастие с Търговския регистър, е успял да промени правилата в устава на дружеството преди това и с неговия дял успява да блокира смяната. Според наследниците това е незаконно и Търговският регистър не е трябвало въобще да конституира промяната в Устава. Това е и първото обвинение към българската държава или прилежащ към нея орган. 

"Измененията в устава бяха регистрирани от Търговския регистър в нарушение на надлежния законов процес, без предизвестие до всички необходими страни, недостатъчна обосновка и вътрешно противоречиво приложение, което би трябвало да бъде отказано от Търговския регистър."

В следващите няколко години споровете продължават, като в тях са включени и някои български съдилища. Наследниците на Ершов обвиняват и магистрати в тенденциозно отношение и в отказ от истинско правораздаване. Основният фокус на обвинения падат върху Варненския окръжен съд (ВОС). Ищците описват някои от производствата пред ВОС, като ги наричат „далеч от всякава цивилизована представа за справедлив процес“.

Чак през ноември на 2013 г. съдът постановява отново връщането на пълен контрол на Ершов и Мелник над холдинга. Тогава и двамата смятат, че всичко е приключило, но... 

Схемата "Българска фондова борса"

На 2 декември 2013 г. или 19 дни след предполаемото връщане на контрола над дружеството на хартия, Ершов и Мелник разбират, че всички акции на "Петрол холдинг" в "Петрол" са продадени на БФБ и то цена от 1/3 от фактическата им цена. Ден преди това една акция е струвала 5,15 лв. На другият ден акциите са продадени за 2 лв. парчето. Днес наследниците твърдят, че двамата са били "смаяни", защото никога не е взимано решение за продажбата на такъв дял, нито е бил наеман инвестиционен посредник, какъвто е единственият начин да се продадат акции в на БФБ. 

Ершов и дружеството моментално пишат жалба до Комисията по финансов надзор, с копие до директора на БФБ, в което твърдят, че стават свидетели на "очевидна манипулация". Съветът на директорите на "Петрол холдинг" не е одобрявал подобна сделка. Писмото изисква незабавна намеса на КФН и спиране на сделката, докато се води разследване. 

"По времето, в което председателят на КФН Стоян Мавродиев четеше това писмо, "Петрол" беше най-голямата публично търгувана компания на БФБ", казват наследниците. 

Тук законът позволява на КФН да се намеси, дори без да обръща внимание на другите твърдения на Ершов, достатъчно е само съмнението за борсова манипулация в цените. Това не се случва. Ершов започва да търси решение на проблема и неговите адвокати му казват, че продажбата не е завършена преди да е вписана в Централния депозитар - ведомство под шапката на КФН. Разбира се, следва известяване и на тази институция.  Междувременно е подадена искова молба и искане за предварителни обезпечителни мерки до Старозагорския окръжен съд (където е регистрирана компанията към онзи момент), с който се иска спиране на сетълмънта на сделките на БФБ от Централния Депозитар до преглед на законността им от Старозагорския окръжен съд и евентуално обезсилване на сделките. 

Буквално на същия ден съдът уважава иска и издава заповед, която забранява на Централния депозитар да впише сделките. Решението е регистрирано в Търговския регистър на 4 декември. Ершов хваща съдебното решение в ръка и моментално отива при директора на Централния депозитар Васил Големански. 

"Съдът не може да ми разпорежда нищо. Ще регистрирам тази сделка и ще издам депозитарна разписка", отвръща последният, твърдят в писменото си становище наследниците на Ершов. 

Защитата продължава с ново писмо до Мавродиев с цел да спре действията на Големански, както и вече до прокуратурата на Република България. Не последва абсолютно нищо. На 5 Декември 2013 г. Централният Депозитар приключва сделки и по силата на приложимите правила придобиването става „оригинерно“ – термин, който означава, че законността на продажбите вече не може да бъде разглеждана от съд и разваляне на сделките не може да бъде осъществено, обясняват ищците. 

На 9 декември Централния депозитар информира холдинга на Ершов, че бордът на институцията застава напълно зад решението на Големански и няма да се съобрази с решението на съда. Безпрецедентното действие си има и просто обяснение. Представената пред директора заповед не била надлежно заверено копие и нямало официално уведомление от съда, тоест - решението на съд на Република България не е правно-обвързващо Централния депозитар действие. 

Дни по-късно става ясно и каква точно е схемата. Акциите са били предложени за продажба на БФБ именно от Централния депозитар. Причината - искането на частен съдебен изпълнител, заради образувано дело срещу холдинга непосредствено преди продажбите. Или иначе казано - ЧСИ-то подава иск за продажба на акциите на 29 ноември - петък, а на 2 декември те са вече са продадени. 

"Поразително. Процес, който обикновено отнема месеци и включва различни стъпки, подлежащи на преглед от съда, беше компресиран до два работни дни и без предизвестие към холдинга, който не е в състояние да се защити срещу изпълнението", пишат наследниците на Ершов. 

На какво основание е искането на ЧСИ-то? Тук историята става впечатляваща, но и вече позната. Изпълнителният директор на "Петрол" Орлин Тодоров (минаващ за близък на вече споменатия Митко Събев), без да има разрешение на борда, сключва договор за поемане на дълг в размер на 32 млн. лв. с компания, наречена "Ойл енерджи Трейдинг". За този дълг няма никаква логика, защото двете компании нямат нищо общо. Все пак договорът е подписан. Тайната е, че "Ойл Енерджи трейдинг" е създадена малко преди това, има капитал от 5 000 лв. и е получила кредит от 32 млн. лв. от... КТБ. Така банката на практика започва да държи договора за дълг на "Петрол".

Кой стои зад схемата е нещо, което е вече известно. Обяснението е дадено отново от наследниците на Ершов. 

"В следващите седмици Ершов и неговите адвокати разбраха, че схемата, включваща акциите на "Петрол", е организирана от Делян Пеевски, известен български бизнесмен и сериен депутат от етническата турска партия ДПС, който по това време е в партньорство с мажоритарния собственик на КТБ - Цветан Василев. Участието на Пеевски е потвръдено без съмнение, когато на 22 декември 2013 г. адвоктът на Пеевски - Александър Ангелов пише на адвокатите на Ершов - "поканете Ершов да купи отново "Петрол", този път като миноритарен акционер, ако пожелае". 

Няколко месеца по-късно КФН повтаря дословно твърденията на Централния депозитар - съдебното решение "не е валидно обяснение" за спиране на търговията, въпреки че самото решение е заведено по партидата на "Петрол" в Търговския регистър. 

Краят

На 18 март 2014 г. "Петрол холдинг", компанията майка на "Петрол", подава документи за несъстоятелност. Просто "Петрол" вече е на друг и холдингът няма причина да съществува. 

Следват множество подадени сигнали, опити за съдебни битки, включително срещу Орлин Тодоров, но всички те са или забавени от прокуратурата или въобще не са разглеждани. 

Във времето, в което процесите тръгват, Денис Ершов е вече покойник. Починал от левкемия през 2017 г. Година по-късно все пак съдът по несъстоятелността приема, че дългът от 32 млн. лв. е бил неправомерно поет и схемата е била измамна.

Разказът на наследниците е разположен на цели 29 страници и подробно обяснява всички опити да отнемането на активите. Тук разказваме сбито само най-важните моменти от изложението им за действия на българската държава като участник в схемата. 

"Действията на изпълнителните и съдебните власти в България нарушават справедливостта, дължимия процес и върховенството на закона. Отговорните държави не позволяват на своите изпълнителни органи, съдилища и финансови регулатори да се превръщат в администратори на измамни производства и сделки, предназначени да експроприират бизнеси от инвеститорите", пишат адвокатите на наследниците на Ершов.