Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да се откаже от санкциите срещу фирмите, строящи „Северен поток 2“. Това съобщение се появи днес в американския сайт Axios. 

От години спорната тръба в Балтийско море предизвиква разногласия между Германия и САЩ. Позицията на американския президент досега беше двусмислена и републиканците използват това, за да увеличат натиска върху него, пише и „Зюддойче цайтунг“.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подложена на все по-голям вътрешен натиск във връзка със спорния газопровод "Северен поток 2" в Балтийско море. Американският новинарски сайт Axios съобщава, че администрацията на Байдън иска да се въздържи от налагане на санкции на оператора. Това среща значителна съпротива от страна на републиканците.

„Преди два месеца президентът Байдън нарече Путин "убиец", а днес планира да даде на Путин, неговия режим и приближените му огромни стратегически предимства в Европа“, заяви сенатор Бен Сас в Конгреса.

За представителя на опозицията Майкъл Маккол, който е председател на Комисията по външни работи, отмяната на санкциите е индикация, че Байдън никога не е възнамерявал да спре газопровода, противно на предишните уверения.

"Този тръбопровод не е обикновен търговски проект. Това е руски проект за зловредно влияние, който заплашва да задълбочи енергийната зависимост на Европа от Москва", каза Маккол.

Държавният департамент на САЩ докладва на Конгреса на всеки 90 дни за "Северен поток 2". Докладът трябва да бъде представен отново тази седмица. В статията на Axios се казва, че според доклада Държавният департамент иска да наложи наказателни мерки само на още няколко руски кораба. В него се казва, че „Северен поток 2“, чието седалище е в Цуг, Швейцария, и която се управлява от германски изпълнителен директор, по принцип участва в дейности, подлежащи на санкции, но че в този случай иска да избегне санкциите по причини, свързани с националния интерес. Списанието тълкува това като знак, че администрацията на Байдън не желае да наруши отношенията си с Германия заради "Северен поток 2".

95 процента от 1200-километровия тръбопровод са готови. Матиас Варниг, главен изпълнителен директор на „Северен поток 2“ е смятан за доверено лице на руския президент Владимир Путин. Компанията оператор на "Северен поток 2" е дъщерно дружество на руския енергиен гигант "Газпром". Германските компании Wintershall Dea и Uniper участват като поддържащи дружества. Бившият канцлер Герхард Шрьодер е председател на борда на директорите на "Северен поток 2".

Петролопроводът за Балтийско море от години е една от основните спорни точки в германско-американските отношения. Според американски служители държавният секретар на САЩ Тони Блинкен е потвърдил в телефонен разговор с германския си колега Хайко Маас във вторник, че САЩ продължават да се противопоставят на газопровода. През януари преди встъпването си в длъжност Блинкен заяви: „Решен съм да направя всичко възможно, за да предотвратя това завършване.“

Строежът на газопровода беше спрян в края на 2019 г., след като САЩ въведоха първия закон за санкции срещу специалните кораби, които полагат тръбите. Втори закон значително разшири обхвата на санкциите. И двата законопроекта бяха подкрепени в Конгреса както от републиканците, така и от демократите.

След като бъде завършен, "Северен поток 2" се очаква да пренася 55 милиарда кубически метра природен газ годишно от Русия до Германия. САЩ се опасяват, че проектът ще направи Европа твърде зависима от руския газ. Източноевропейските страни като Полша и балтийските държави също се противопоставят на газопровода. Поддръжниците на идеята възразяват, че американците само търсят по-добри възможности за продажба на своя втечнен природен газ в Европа.